Quantcast

Český rozhlas ve znamení osmiček

| redakce | tisk

Na letošní rok připadla v Českém rozhlase dvě osmičková výročí. 18. května ve 20.15 hodin to bude 88 let od chvíle, kdy bylo zahájeno pravidelné rozhlasové vysílání. Před osmdesáti lety 15. května odvysílal Miloslav Disman se skupinou dětí první stylizovanou reportáž s názvem Podblanické děti návštěvou v Praze.

Na oslavu těchto výročí se v pondělí 16. května konal na Nové scéně Národního divadla společenský večer s názvem „Český rozhlas ve znamení osmiček“.

Hlavními protagonisty programu byli členové Dismanova rozhlasového dětského souboru. Na jevišti se sešly děti z dnešního obsazení se svými bývalými kolegy. Ukázky ze současného repertoáru souboru se střídaly se vstupy hostů. Prvním, který na jeviště přišel a oslavu zahájil, byl „pohádkový“ režisér Karel Weinlich. Následovaly rozhovory s Radimem Špačkem, Václavem Postráneckým, Aťkou Janouškovou, Pavlou Břínkovou a mnoha dalšími. Krátce si s dětmi na jevišti promluvili i režiséři Hana Kofránková a Aleš Vrzák. Prostřednictvím videovizitky přítomné v sále pozdravil Tomáš Töpfer. Nejvzácnějšími hosty byly Marta Kottová a Ela Weissbergerová. Osobně zažily provedení Brundibára v Terezíně a vzpomínaly na to, jak jim hudba přinášela síly k přežití hrůz koncentračního tábora.

Za doprovodu Emila Viklického zpívala vlastní píseň Berenika Kohoutová. Ukázky z jednotlivých představení DRDS doprovázela hudba souboru Archioni Plus s dirigentem Michalem Macourkem. Diváci mohli shlédnout úryvek Máchova Máje, písničky z opery Brundibár a mnoho dalšího.

Po téměř dvou hodinách vzpomínání na historii rozhlasového vysílání i Dismanova rozhlasového dětského souboru vystoupil na jeviště prozatímní ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan. V krátkém projevu uvedl: „Český rozhlas a Dismanův rozhlasový dětský soubor patří již 80 let neodmyslitelně k sobě. Z řad „Dismančat“ se rekrutuje mnoho výrazných osobností rozhlasového vysílání. Mnoho současných moderátorů, herců či známých osobností společenského života prošlo v dětství právě tímto souborem. Český rozhlas jim poskytuje zázemí a na oplátku vděčně využívá mladých dychtivých hlasů ve své tvorbě.“ Poté poděkoval všem účinkujícím i hostům za přízeň, věnovanou Českému rozhlasu a jeho vysílání a popřál všem hodně štěstí do dalších let.

zdroj: ČRo





Reklama




Vybrané články