Quantcast

HBO Česká republika natočí třídílné drama o Janu Palachovi

| redakce | tisk

Po seriálu Terapie, který vyvolal mimořádně příznivé ohlasy u kritiky i diváků, HBO Česká republika pokračuje v tvorbě vlastních hraných děl. Dalším původním projektem, který se začne natáčet na jaře tohoto roku, bude třídílné drama o alarmujícím činu Jana Palacha a počátcích normalizace v tehdejším Československu.

Drama, jehož scénář napsal Štěpán Hulík (1984), vznikne v režii renomované Agnieszky Holland. Producentem minisérie je společnost Nutprodukce. Se zařazením projektu do vysílání HBO počítá v roce 2013.

Režisérka Agnieszka Holland (nar. 1948), jež pochází z Polska, vystudovala pražskou FAMU a v současné době působí v USA, pro HBO nepracuje poprvé. Podílela se na natáčení kriminálního seriálu The Wire - Špína Baltimoru, spolupracovala také na seriálu Treme, jehož druhou řadu právě uvádí filmový kanál Cinemax. Je držitelkou řady prestižních uznání a festivalových cen. Její drama Bittere Ernte (1985) bylo nominováno na Oscara, další oscarovou nominaci obdržel její scénář k dramatu Evropa, Evropa (1990), jež získalo Zlatý glóbus za nejlepší neanglicky mluvený film. K autorčiným dalším známým titulům patří Julie na cestě domů (2002) a historická freska Jánošík: Pravdivá historie (2009), kterou režírovala spolu se svou dcerou Kasiou Adamik. Hrdinou autorčiny novinky In Darkness (V temnotách, 2011) je skutečně existující muž, jenž za války pomáhal Židům v okupovaném Lvově. Film je jedním z kandidátů na oscarové nominace, které budou vyhlášeny v lednu 2012.

zdroj: HBO





Reklama




Vybrané články