Quantcast

Anglické královny v červnu na Viasat History

| redakce | tisk

Tento rok se slaví šedesáté výročí vládnutí současné britské královny a při této příležitosti přináší Viasat History nový trojdílný seriál zpracovaný historičkou Helen Castor z Cambridgeské univerzity.

Dokument zkoumá historii Anglie a vlády královen od dvanáctého století až po éru Tudorovců. Jedná se o příběh odhalující životy sedmi anglických královen, které vyzývaly mužskou sílu, vyvolávaly divoké reakce a byly označovány jako "vlčice". Trojdílný britský dokument z roku 2012 se bude vysílat každé pondělí od 4. do 18. června ve 20:00.
Britský dokumentární seriál odhalí například příběh dvou nejinteligentnějších královen středověku - císařovny Matyldy a Eleanor Aquitainskej. Dokument se nepokouší o analýzu vládnutí královen ve středověku jako takovou, ale poodhaluje některé aktivity a život nejzajímavějších královen. Matilda se narodila jako dcera Henryho I. z Anglie, vdala se za německého císaře a později za hraběte z Anjou. Po smrti Henryho I. v roce 1135 začala tvrdit, že jí patří anglický trůn, protože Henry I. bohužel neměl mužského potomka. Eleanorin život byl také plný zajímavých a napínavých událostí. Provdala se za Louise, francouzského krále, se kterým se vydala na křížovou výpravu. Právě tam se začalo šeptat o tom, že má poměr s Raymondem z Poitiers. Později se však provdala za Henryho II. a porodila mu syna Richarda, známého s přezdívkou "lví srdce", kterou získal poté, co vstoupil do křižácké výpravy.

Anglické královny v červnu na Viasat History
▲ Anglické královny v červnu na Viasat History

Sedm britských královen inspirovalo významnou historičku Helen Castor otevřít diskusi týkající se různých aspektů ženského vládnutí. Helen hledá odpovědi na otázky týkající se míry, v jaké královny mohly vládnout podle sebe, a také to, jakými způsoby bylo jejich vládnutí garantované nebo ohrožované mužskou silou či mateřstvím.

Příběhy těchto žen odhalují paradoxy a ukazují situace, kdy ženští potomci tudorovského trůnu neměli na výběr a museli vyjednávat. Ptáte se, jak je možné, že mohla královská moc ležet v rukou královen? Pak si nenechte ujít každé pondělí od 4. do 18. června ve 20:00 dokumentární seriál Anglické královny.





Reklama




Vybrané články