Quantcast

Testy v Ultra HD na 28,2E

| redakce | tisk

Na satelitu Astra 2B (28,2°E) byly zahájeny technické testy v ULTRA HDTV (označované také jako Ultra HD). Transpondér pracuje s evropským pokrytím, takže test je možné naladit i ve střední Evropě.

DVB-S2 multiplex obsahuje jedinou programovou pozici s názvem "_service 2" a pracuje v MPEG-4 s video bit ratem 40 Mbit/s při rozlišení 3840 x 2160 px, což odpovídá formátu 4K UHDTV. Zvuk není vysílán.

Testy v Ultra HD na 28,2E
▲ Testy v Ultra HD na 28,2E

4K UHDTV představuje obrazově mnohem kvalitnější vysílání v porovnání s rozšiřujícím se vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Kvalitnější obraz si ale zároveň vyžádá mnohem vyšší kapacitu. Pro sledování Ultra HD vysílání je zapotřebí set top box podporující tento formát, případně výkonný počítač s DVB kartou. Dále divák potřebuje zobrazovač pro UHDTV.

Ultra HDTV zatím nachází uplatnění při testech a veřejných projekcích. Satelitní operátor SES (Astra) očekává, že komerční start v UHDTV nastane do dvou až tří let. Je to mnohem dříve, než se původně očekávalo. Průkopníkem v tomto formátu se má stát v Evropě společnost BSkyB, která na pozici 28,2°E provozuje placenou televizi Sky UK.

technické parametry:

• Astra 2B (28,2°E), freq. 12,441 GHz, pol. V, SR 29500, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK, Pilot OFF, RollOff 0.25, FTA





Reklama




Vybrané články