Quantcast

CS Film uvádí vlastní doku sérii Válka mýtů zbavená

| redakce | tiskobrázek k článku: CS Film uvádí vlastní doku sérii Válka mýtů zbavená

Originální série válečných dokumentů z produkce CS filmu poprvé na televizních obrazovkách. Nacistické filmové týdeníky vydávají svá tajemství. Ukazují druhou světovou válku v dosud neviděné podobě, a to jak na bojišti, tak v zázemí - pouze na CS filmu.

Kusů fotografií a metrů filmů, jejichž tématem je druhá světová válka, jsou miliony. Od počátku války uběhlo třiasedmdesát let, během nichž se měnila míra poznání a jeho interpretace. Hrdinové se změnili v padouchy, padouši se stali obětními beránky, osvoboditel tyranem. Jen jedno zůstává stejné - válka je největším zlem v dějinách lidstva.

Mezi uměleckými díly jsou filmy dokumentární, stejně jako dokumenty komponované (hrané). A tak je často obtížné odlišit, zda interbrigadista vyzývající své spolubojovníky k protiútoku (záběr opakující se mnohokrát ve válečné dokumentaristice), je záznamem skutečné události nebo aranžovanou scénou pro účely válečné agitace. Podobným způsobem je ale tvořena většina autentických fotografických nebo filmových záběrů z bojů na všech frontách druhé světové války, a to fotografy a kameramany všech bojujících stran. Některé dokonce i ve filmových ateliérech daleko za frontou nebo v iluzi vytvářejících exteriérech.

CS Film uvádí vlastní doku sérii Válka mýtů zbavená
▲ CS Film uvádí vlastní doku sérii Válka mýtů zbavená

České filmové archivy vydávají jedno z nejhrozivějších a zároveň nejvíce fascinujících tajemství: nacistické filmové týdeníky. Byly nedílnou součástí každého v kině promítaného filmu a odhalují nejenom umění propagandy, ale také způsob, jak se s ním vypořádala česká kinematografie. Poslání měly týdeníky více než jasné: oslavovat německé válečné úspěchy. Obsah se neuchyluje ke lži, ale zdůrazňuje jen to přijatelné. Válka tak zde vypadá jako něco zajímavého, dobrodružného, scelujícího kolektiv i celý národ. Zcela chybí utrpení i smrt.

V návaznosti na úspěšný cyklus Válka nejen válce přichází CS film s druhou sérií nazvanou Válka mýtu zbavená. Abychom lépe pochopili zvrácenou logiku propagandy a její nebezpečí, stejně jako dobové souvislosti, doprovodí reportáže slovem přední český politolog a znalec pravicového extremismu dr. Zdeněk Zbořil.

Tento unikátní jedenáctidílný dokumentární projekt bude vysílán na CS filmu v listopadu až únoru (s vánoční přestávkou). V premiéře každé úterý od 20. listopadu ve 21.30 a reprízách ve čtvrtek v 13.30 a v sobotu ve 23.30 hodin.





Reklama




Vybrané články