Quantcast

Proton se chystá na start se satelitem Jamal 402

| redakce | tisk

V kosmodromu Bajkonur (Kazachstán) probíhají přípravné práce na start ruské nosné rakety Proton M se startovacím blokem Breeze M. Proton má za úkol vynést nový ruský telekomunikační satelit Jamal 402 (Yamal 402). Start je naplánován na prosinec 2012.

Jamal 402 bude poskytovat služby v Rusku, západní a střední Evropě, na Středním Východě a v severní Africe. Družice je vybavena 12 transpondéry se šířkou pásma 72 MHz a 16 transpondéry se šířkou pásma 54 MHz ve standardním Ku pásmu a také 18 transpondérů po 36 MHz v plánovaných Ku pásmech. Celková kapacita Jamal 402 je 46 fyzických transpondérů nebo-li 66 transpondéry v ekvivalentu 36 MHz.

Družice bude mít svazky pokrytí - ruský, severní, evropský, jižní a jeden řiditelný.

"Plánované" frekvence v Ku pásmu (18 transpondérů po 36 MHz) budou využívány v ruském svazku. Pokrytí bude ohraničeno hranicemi Ruské federace. Vedle těchto transpondérů budou také pracovat 4 transpondéry se šířkou 54 MHz ve standardním pásmu v ruském svazku.

V širším severním svazku, pokrývajícím viditelnou část Ruska, země SNS, Evropu a část Středního Východu bude fungovat 9 až 12 transpondérů po šířce 72 MHz.

Čtyři transpondéry po 54 MHz budou využívány v evropském svazku, který pokryje západní a střední Evropu, Střední Východ a severní Afriku.

Jižní svazek pokryje africký kontinent jižně od Sahary. Pro tento svazek bude vyčleněno 8 transpondérů po šířce 54 MHz.

K řiditelnému svazku lze připojit až 3 transpondéry po 72 MHz.

Satelit Jamal 402 bude provozovat satelitní operátor Gazprom - Space Systems.

zdroj: telesat-news.net





Reklama




Vybrané články