Quantcast

První informace o polské platformě nc+

| redakce | tiskobrázek k článku: První informace o polské platformě nc+

Operátor nové stanice platformy nc+, která vzniká sloučením polských satelitních služeb CYFRA+ a platformy N, plánuje nabízet akci na výměny parabol 60 a 70 cm na 80 cm. Nové antény budou opatřeny logem nc+.

Všechny změny proběhnou se snahou postupného přechodu všech abonentů z příjmu SD na HD.

Nově tvořená síť distributorů nc+ vznikne sloučení prodejních sítí CYFRA+ a N. Zůstane 1200 prodejních míst z původních 1800.

Výměna parabol a přijímačů pro nc+ neproběhne okamžitě ale postupně. Není možné okamžitě vyměnit 1/2 milionu přijímačů. Migrace by měla být zahájena v březnu - tedy od startuj platformy NC+. Přesný termín zatím není známý. Provozovatel NC+ bude používat oba systémy podmíněného přístupu - tedy Nagra (Nagra Media Access využívaný Cyfra+) a Conax (platforma N) od dodavatelů přístrojů Pace, Sagemcom a ADB.

Provozovatel nechystá speciální akci výměny přijímačů pro stávající abonenty - pouze v případě, pokud SD zákazník bude chtít přejít na HD.

Podle studie nové platformy je kolem 18 procent parabol nesprávně nastavených, 40 procent není nakonfigurováno optimálně a mohlo by být lépe. Vzhledem k tomu, že nová platforma nc+ bude pracovat v segmentu Premium, bude v mnohem větší míře upozorňovat na tento problém. Redakce časopisu SAT Kurier zároveň upozorňuje na fakt, že malé paraboly nejsou připravené na přechod příjmu programů z SD na HD. Pro sledování HD vysílání je nutná parabola o větším průměru (80 cm a více). Je to především z důvodu nasazení náročnějších technologií - normy DVB-S2, modulace 8PSK a vyšších hodnot FEC 3/4 či 5/6.

Pro příjem NC+ budou v blízké budoucnosti dominovat set top boxy od ADB. Pace PVR a Sagem PVR od CYFRA+ budou sloužit především pro přechod z SD do HD. Během tohoto roku hodlá operátor představit další generaci PVR set top boxů.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články