Quantcast

Skylink: Kanály Markíza Group se zvukovým popisem

| redakce | tisk

Diváci satelitních platforem Skylink a CS Link mohou sledovat vybrané programy slovenské komerční skupiny Markíza se zvukovým popisem. Markíza Group je tak dalším vysílatem, který vysílá pořady pro zdravotně handicapované diváky.

Pro sledování pořadů se zvukovým popisem je zapotřebí na satelitním set top boxu přepnout na správnou zvukovou stopu ("MUL") a v TV programu vyhledat pořady, které jsou zvukovým popisem (audio description) vyrobeny.

Z technického pohledu je audio popis přímo zmixován se standardní zvukovým streamem, což je komfortní řešení pro všechny satelitní diváky.

Oproti tomu české stanice (ČT, TV Nova, Prima Family, TV Barrandov) vysílají zvukový popis zvlášť od tradiční zvukové stopy. Některé televizory dokáží obě stopy zmixovat a vytvořit tak potřebnou službu pro zrakově postižené diváky. Satelitní přijímače mají obvykle se smícháním dvou zvukových doprovodů problém, proto ji na satelitu vysílá jen ČT.

Česká cesta se zvukovým popisem se zřejmě zavedla z kapacitních důvodů - dodatečný zvukový stream s pouhým popisem děje totiž spotřebuje jen 64 kbit/s oproti obvyklým 128 či spíše 192 kbit/s.





Reklama




Vybrané články