Quantcast

Před 25 lety zahájeno experimentální vysílání teletextu

| redakce | tisk

1.5.1988 v půl druhé odpoledne bylo v tehdejším Československu zahájeno experimentální vysílání elektronický novin - teletextu. Nová služba se stala další etapou ve vývoji TV vysílání u nás.

Teletext se stal moderním způsobem v získávání informací a zpravodajství - divák měl informace k dispozici ihned a kdykoliv bez ohledu na vysílací časy. Připomněla Česká televize (ČT) v sestřihu normalizačních Televizních novin z 1.5.1988 na ČT24. Největší zájem o službu měli diváci ve věku od 19 do 40 let.

Před 25 lety zahájeno experimentální vysílání teletextu
▲ Před 25 lety zahájeno experimentální vysílání teletextu

Teletextové stránky byly zpočátku dostupné jen na druhém programu a to jen v době vysílání 2. programu ČST. Televize tehdy ještě nevysílala 24 hodiny denně jako je tomu dnes. Službu zpočátku nemohli využívat všichni diváci - pro příjem teletextových stránek byl nutný televizor s dekodérem teletextu, který se začal vyrábět v ČSSR až o rok později s plánovanou výrobou 10 tisíc televizorů s teletextem.

Co tehdy teletext obsahoval? Televizní program, počasí, dopravní informace, spojové a celní informace, události z domova a zahraničí.

zdroj: Repro foto: ČST/ČT





Reklama




Vybrané články