Quantcast

Tipy Prima ZOOM: V říši medvědů a vlkům, Co vydží váš dům?

| redakce | tisk

Říjnové premiéry na televizi Prima ZOOM přinášejí spoustu skvělých titulů. Premiérové tematické bloky se na Prima ZOOM vysílají vždy od pondělí do neděle v čase 18.00-20.00 a 20.00-22.00 hodin.

Z nabídky vybíráme.

7. 10. 20.00 - Co vydrží váš dům?
Spoléháme na to, že nám domov poskytne přístřeší i ochranu. Ale když udeří přírodní pohroma, následky mohou být katastrofální. Dokumentární film „Co vydrží váš dům?“ zkoumá, jaké typy domů jsou nejodolnější, k jak velkým poškozením dochází a v neposlední řadě také to, jakou by nám dokázaly poskytnout šanci na přežití, kdyby šlo do tuhého. Během šedesáti minut jsou podrobeny zkoušce čtyři domy. První je ponechaný osudu s puštěným vodovodním kohoutkem, druhý je zapálený i s obyvateli, třetí zažije plnou sílu hurikánu a čtvrtý je vystavený explozi plynu.

8. 10. 21.00 - Ztracené papuánské mumie
Srdce exotického ostrovu Papua Nová Guinea už dlouho láká průzkumníky a dobrodruhy do hlubokých džunglí. Je to koneckonců jedno z nejizolovanějších míst na světě s takřka nekonečnou historií nesmiřitelných kmenů a nespoutaného kanibalismu. Teprve nedávno navíc vydalo další ze svých tajemství. Bizarní zástupy mumií vytvořily kmeny Anga, které v džungli ještě pořád žijí. Je dokonce možné, že místní obyvatelé i nadále mumifikují své mrtvé - od poloviny 20. století v tajnosti, protože misionáři jim to zakázali. Přímo na místě zkoumá situaci tým odborníků z National Geographic.

9. 10. 21.00 - Koalové z Klokaního ostrova
Klokaní ostrov u jižního pobřeží pevninské Austrálie je domovem nejpopulárnějších místních zvířat: klokanů, medvídků koala, dikobrazů, lachtanů a mnoha dalších druhů. Ostrov má ale tajemství, které většina lidí přehlíží. Populace koaly je divokým druhem a má devastující účinky na flóru i faunu tohoto unikátního prostředí. Pokud se rychle něco neudělá, životní prostředí na Klokaním ostrově bude zničeno navždy.

10. 10. 21.00 - SS: Boj o moc
Během Noci dlouhých nožů se členové SS nečekaně vrhli na vůdčí představitele spřátelené politické strany a polovojenského uskupení SA. Událost z 2. července roku 1934 nebyla ničím jiným než politickou čistkou. Adolf Hitler a jeho stoupenci se tak zbavovali nepohodlné opozice i nebezpečné konkurence a zajistili si moc i podporu, která o několik let později vedla k propuknutí druhé světové války. Proč bylo pro Hitlera nezbytné nechat zavraždit své dřívější spojence a co by se mohlo stát, kdyby zaváhal a neudělal to? Dozvíte se v dokumentárním filmu SS: Boj o moc.

11. 10. 20.00 - Invaze medúz
Netrénovanému oku připadají jako želatinové kaňky, které se bezcílně vznáší v mořských proudech. Medúzy přesto patří k nejobávanějším, a zároveň nejméně pochopeným živočišným druhům na světě. Nemají ostré pařáty ani zuby, dokonce nemají ani mozek. Zato jsou vyzbrojené celou řadou obdivuhodných zbraní. Jejich vývoj trvá už stovky miliónů let. Za tu dobu se perfektně přizpůsobily prostředí a objevila se u nich neuvěřitelná schopnost přežití. A jejich počet pořád roste!

11. 10. 21.00 - Mořští kovbojové: Pětidenní výprava
Zvláštní způsob rybaření na Aljašce vyžaduje zapojení lodí všech velikostí. Plaví se na otevřeném moři a v hloubkách loví velké ryby. Jsou v tom totiž velké peníze. Ceny od pěti dolarů za kus pro rybáře na trhu ještě čtyřikrát stoupnou, proto se jedná o jednu z nejlukrativnějších metod rybaření. Neobejde se ale bez nebezpečí. Připojte se k odvážné posádce jedné z lodí v dalším dílu dokumentární mini série Mořští kovbojové, která podrobně popisuje proces rybolovu.

12. 10. 19.00 - Tutanchamon: Tajemství mladého vládce
Osmdesát let poté, co lord Carnarvon objevil Tutanchamonovu hrobku, se jeho pravnuk vydává do Egypta. Díky němu a nové analýze objevených artefaktů se mění způsob, jakým nahlížíme na slavného faraóna. Připojte se k současnému lordu Carnarvonovi při hledání odpovědí na množství záhad, jež obestírají život chlapeckého krále, který vládl nejvyspělejší civilizaci své doby od útlého věku pouhých devíti let.

Tipy Prima ZOOM: V říši medvědů a vlkům, Co vydží váš dům?
▲ Tipy Prima ZOOM: V říši medvědů a vlkům, Co vydží váš dům?

Foto: V říši medvědů a vlků. Uvidíte na Prima ZOOM

12. 10. 21.00 - V říši medvědů a vlků
Několik generací byli medvědi grizzly nepřekonatelnými predátory Národního parku v Yellowstonu. Všechno se ale změnilo, když se do krajiny vrátil jejich starý rival. Takřka po celém století, kdy v Yellowstonu nebyli, se do Národního parku vrátili vlci a znovu přijali důležitou roli v celém ekosystému. Bývalí neohrožení vládci Yellowstonu - medvědi grizzly - se teď musí znovu naučit, jak se svými konkurenty nejlépe vycházet. Dokumentární film V říši medvědů a vlků vypráví příběh setkání dvou velkých šelem.

13. 10. 21.00 - Jak se staví dinosaurus
Co se děje mezi tím, než se ze vzácné hromádky nalezených kostí stane hrdý muzejní exponát? Rekonstrukce dinosauří kostry je čímsi na hranicí umění a vědy. Poskytuje dost místa pro vědecké poznatky, které potěší odborníky, a zároveň nabízí dostatek prostoru pro umělecké invence, aby nadchlo i obyčejné návštěvníky. Jenže najít rovnováhu mezi oběma stranami je velmi křehký diplomatický i vědecký proces. V dokumentu Jak se staví dinosaurus moderátorka a doktorka anatomie Alice Roberts sleduje celou rekonstrukci exponátů pro velkou výstavu v muzeu v Los Angeles.

zdroj: FTV Prima





Reklama




Vybrané články