Quantcast

Tipy Prima ZOOM: Zažili skutečnou katastrofu, Tajemství černých děr

| redakce | tisk

Nezkrotná, poslední, divoká, obří, zranitelná, tajemná, blesková, skutečná - neskutečná, hlubinná, zapomenutá, rozštěpená i božská bude Prima ZOOM. Zavede vás do Austrálie, mezi koně, do Irska, mezi hejna vran, do USA, děr vesmíru, do válečné vřavy, oceánu i historie.

Premiérové tematické bloky na Prima ZOOM vždy od pondělí do neděle v čase 18.00-20.00 a 20.00-22.00 hodin.

Z bohaté nabídky vybíráme:

14. 7. 18.00 - Nezkrotná místa Austrálie (Pobřeží žraloků obrovských)
Divoké australské přírodě po miliony let izolované od zbytku světa nechybí nezkrotné půvaby. Kontinent protinožců je domovem přírodních bohatství, která patří k největším a nejvýznamnějším na světě. Jsou tady suché pouštní oblastí v rudém středu Austrálie i vysoké zasněžené vrcholky Alp. Ve vodách u západního pobřeží se to hemží žraloky a na dně čekají na objevení nerostné poklady. Deštný prales Daintree rozprostřený na opačné straně kontinentu je plný bujné vegetace a v Tasmánii mají rarity jako žádné jiné. Pětidílný dokumentární seriál Nezkrotná místa Austrálie nabízí pozemní i letecké záběry ve vysokém rozlišení a v podobě, v jaké jste ještě Austrálii neviděli.

14. 7. 19.00 - Poslední divocí koně v Evropě
Kopyta hřmí a hřívy vlají. Jenže se nenacházíme na savanách v Africe, ale v srdci Německa. Münsterland je už od začátku 19. století chráněnou oblastí a zároveň domovem posledního volně žijícího stáda divokých koní v Evropě. Díky tomuto dokumentárnímu filmu, který celý rok kráčí ve stopách kopyt, nahlédneme do dob dávno minulých, kdy světu vládla divoká matka příroda.

14. 7. 20.00 - Zažili skutečnou katastrofu
Čím to, že strneme uprostřed plamenů? Jak se v případě ohrožení mění funkce našeho sluchu nebo zraku? Proč se nám zdá, že se všechno děje pomaleji? A co je nejdůležitější - jak tyto instinkty překonáme, abychom měli šanci přežít? Na tyto otázky hledá odpovědi oceněná autorka Amanda Ripley, která pro magazín Time píše o hrozbách terorismu a vnitřní bezpečnosti. Její pátrání po faktorech ovlivňujících krizové okamžiky tvoří kostru fascinujících skutečných příběhů těch, co přežili osobní i politické katastrofy, a je propracovanou studií psychologie strachu. Nenechte se jen tak vyděsit!

15. 7. 18.00 - Pobřeží Irska (Od Dublinu po východ)
Překrásná krajina, živá tradice, vstřícní lidé - takové je Irsko a jeho půvabné pobřeží. Jeden tisíc mil impozantních útesů, přírodních krás, starodávných zvyků a irského životního stylu. Vydejte se na cestu po všech koutech ostrova a poznejte pět různých pobřežních oblastí Irska. Pětidílná mini série představuje různorodost krajiny a kultury: od tradičních pubů v Dublinu po delfíny-filantropy z Dingle, od inteligentních konemarských koníků a výrobců plachetnic z Rathlinu až po těžce zasažený Belfast, kde už čeká poslední přeživší sourozenec legendárního Titaniku.

16. 7. 20.00 - Hejno vran
Vzrušující nový dokument, natočený ve vysokém rozlišení, se zabývá inteligencí vran a navždy změní, jak na tyto běžné černé ptáky nahlížíte. Díky strhujícím záběrům a exkluzivnímu přístupu k výsledkům přelomových výzkumů z laboratoří po celém světě dokument nabízí nečekaný pohled na jeden z vůbec nejpronásledovanějších a nejméně pochopených živočišných druhů na naší planetě - obyčejnou vránu.

16. 7. 21.00 - Obři na vratkých nohou
Dokumentární film Obři na vratkých nohou zachycuje závod s časem, který podstupuje smíšený tým amerických a evropských vědců, aby zachránili vysoký impozantní jilm před jeho mrňavým, přesto ale strašlivým nepřítelem. Grafiózu jilmu způsobuje houba přenášená kůrovcem. Přestože původně zřejmě pochází z Asie, nemoc se nešťastným nedopatřením rozšířila do Ameriky a Evropy. Grafióza tvrdě postihla místní populace jilmů, které neměly dost času vyvinout si proti ní přirozenou obranu. Dnes je holá existence jilmu v ohrožení kvůli hmyzu, jehož mikroskopická velikost je v ostrém kontrastu s obrovitostí oběti.

17. 7. 19.00 - Tajemství černých děr
Černé díry představují vesmír v jeho největších extrémech: hmota a energie se v nich natolik zmenší, že prakticky zmizí ze známého vesmíru. Vědci začínají tato monstra podezírat z toho, že mají významný vliv na galaxie, sluneční systémy, a dokonce prostor i čas. Díky nové generaci vysoce moderních, laserem naváděných systémů a pokročilým teleskopům rozmístěným ve vesmíru mají výzkumníci černé díry konečně na dosah. Tento dokumentární film popisuje životní cyklus jedné černé díry - a snahu porozumět jí, od jejího násilného zrodu v raném vesmíru do posledních chvil samotného času.

17. 7. 20.00 - Vize války: Blitzkrieg (Napadení Polska)
Nacistickému Německu se díky bleskové válce podařilo dostat Evropu na kolena. Moderní taktika, pěchota postupující s podporou motorizovaných jednotek a podporovaná cílenými leteckými údery v prvních letech druhé světové války zaznamenaly obrovské úspěchy. Tento dokumentární film shromažďuje archivní záběry i špičkové digitální animace. Rozebírá moderní aspekt válečnictví, kterým je Blesková válka, a jeho vývoj, úspěchy i úskalí od poražení Polska v roce 1939 až po finální útok na Berlín v roce 1945.

18. 7. 18.00 - Michiganské vykopávky: Podvod, nebo skutečnost?
Na konci 19. století byly v oblasti Velkých jezer v Severní Americe nalezeny podivné artefakty. Tisíce předmětů jsou pokryty zvláštním písmem a vyobrazeními připomínající příběhy ze Starého zákona. Už od konce 19. století je jejich existence zastřená oparem tajemství i kontroverze. Objev rozdělil celý národ a stal se předmětem pečlivého zkoumání církevních představitelů. Může jít o důkaz, že ztracené izraelské kmeny osídlily ve třetím a čtvrtém století Ameriku? Přestože tehdejší vědci označili artefakty z Michiganu za falešné, během následujících třiceti let byly na pohřebištích nalézány další a další. Dodnes se nepodařilo odhalit jejich skutečný původ. Poslechněte si pádné argumenty zastánců i odpůrců.

18. 7. 20.00 - Velká podmořská dobrodružství (Dinosaurus z Galapág)
Štramácký objevitel, dobrodruh a mořský biolog Monty Halls se rozhodl zaplavat si s nejúžasnějšími obyvateli oceánů ve vodách celého světa. Během svého epického dobrodružství stráví týden na kouzelných Galapágách, kde se potápí s jediným druhem tropických tučňáků, hravými lvouny a zvláštním leguánem mořským. U pobřeží Belize si střihne pár temp s proslulým žralokem perézovým a pronikne do legendární Velké modré díry, podmořské propasti se sytou modrou vodou, střeženou žraločími predátory. A to je teprve začátek jeho dobrodružství v několikadílném dokumentárním seriálu.

19. 7. 18.00 a 18.30 - Zapomenutí bohové (Egypt; Řecko)
Existuje Bůh? Na tuto věčnou otázku odpověděly všechny starověké civilizace. Nespokojily se přitom s jediným bohem, uvěřily, že jich jsou stovky. Přivedly je na svět a jejich podobizny zvěčnily ve dřevě, kameni nebo pomocí barvy. A aby měli bohové kde bydlet, dostali úctyhodné svatostánky. Takže co se s nimi nakonec stalo? Je možné, že i ta nejrozšířenější a nejmocnější víra nakonec zanikne? Jsou tato kdysi svatá místa zároveň posledními místy odpočinku dávno ztracených náboženství? A jak je možné, že ti, co tak dlouho věřili v existenci tolika božstev, je nakonec vyměnili za jediného Boha?

20. 7. 19.00 - Rozštěpená země: Frakování
Hydraulické štěpení je novou technologií, jež se stala klíčem k otevření velkých zásob přírodního bohatství doposud pohřbeného hluboko v zemi. Někteří ji považují za řešení energetické krize a příležitost k energetické nezávislosti. Přesto jde o komplikovaný problém, který rozvrací celé komunity. Negativní reakce nemají obdoby. Jednotlivé oblasti, a dokonce i celé státy, přistupují k zákazům a omezením. Je snad hydraulické štěpení špatné? Nebo opravdu jde o nečekaný dar v podobě zásoby energií a nových pracovních míst? Dokumentární film nahlíží skrz řečnění a emotivní argumenty na podstatu štěpení, příležitosti, kterou nabízí, i potenciálních dopadů na zdraví a životní prostředí.

zdroj: FTV Prima





Reklama




Vybrané články