Quantcast

Experti zkoumají rozsah anomálie navigačních satelitů Galileo

| redakce | tisk

Osud nových navigačních satelitů Doresa a Milena z projektu Galileo FOC není stále jasný. Experti Arianespace a průmysloví partneři budou nyní zkoumat rozsah anomálie a její vliv na plánovanou misi.

V pátek 22.8.2014 ve 14:27 hodin našeho času odstartovala z Francouzské Guyany nosná raketa Sojuz s horním stupněm Fregat. Na palubě měla dva navigační satelity Galileo FOC. První část mise probíhala podle plánů a ze satelitů byly přijaty první signály. Šlo ale jen o omezenou dobu po separaci satelitů. Analýza údajů poskytnutá telemetrickou stanicí provozovaná Evropskou kosmickou agenturou (ESA) a francouzskou kosmickou agenturou CNES ukázala, že družice nejsou v očekávaná orbitální dráze.

Cílová pozice byla kruhová, sklon na 55°, s polo hlavní osou 29.900 km. Satelity jsou nyní na eliptické oběžné dráze, excentricita 0,23, polo hlavní osa 26.200 km a sklon na 49,8°.

Oba horní stupně Fregat a dva satelity jsou ve stabilním stavu a pozici a nenesou žádné riziko po lidi na zemi.

Podle prvních analýz anomálie vznikla během první fáze horních stupňů Fregat a způsobily umístění satelitů na nevyhovující pozici.

Evropský navigační systém Galileo je financován Evropskou komisí (EK) a má poskytovat přesnější polohu než konkurenční známý systém GPS.





Reklama




Vybrané články