Quantcast

freeSAT: Volná kapacita není, nové TV přes simulcrypt a Thor 7

| Martin Vyleťal | tiskobrázek k článku: freeSAT: Volná kapacita není, nové TV přes simulcrypt a Thor 7

Provozovatel satelitní placené televize freeSAT chce rozšířit programovou nabídku o další stanice. Na straně druhé řeší kapacitní problém - na další programy nemá volnou kapacitu.

"Pro další programy nemáme volnou kapacitu," uvedl na neformálním setkání webu parabola.cz Jiří Kraval, ředitel DTH operací v České republice a na Slovensku ve společnosti UPC DTH, která platformu freeSAT provozuje.

Uvolnění části satelitní kapacity provozovatel freeSATu vidí ve sdílení některých programů s jinými operátory, kteří využívají kapacitu na pozici 0,8°W/1°W. Jde zejména o možné rozšíření spolupráce se Slovak Telekom, která již zákazníkům freeSATu poskytuje stanice Eurosport HD, Eurosport 2 HD, Nat Geo HD, Slovak Sport TV1 HD a HBO HD. Společnosti UPC DTH se po přesunu těchto HD programů uvolnila kapacita. Ta ale nebude určena pro český a slovenský trh. Dvě programové HD pozice jsou rezervovány pro potřeby must carry v Maďarsku.

Další rozšiřování programové nabídky může zákazníkům přinést nový telekomunikační satelit Thor 7. Ten bude vynesen 16.4.2015 z kosmodromu Kourou. Satelit bude vedle kapacity v Ka pásmu také vybaven 11 transpondéry v Ku pásmu, které budou mít pokrytí severní, střední a východní Evropy.

Kapacita pro další stanice sice zatím není k dispozici. Nicméně UPC DTH za necelý měsíc rozšíří programovou nabídku o nové stanice - Fine Living a Food Network. První z nich bude v češtině. Z nabídky bude naopak vyřazen program Blackbelt z důvodu nízkého zájmu abonentů o tento program. Sesterská platforma UPC Direct (Maďarsko) naopak přidá stanici Duna HD a vyřadí program SportKlub.





Reklama




Vybrané články