Quantcast

4230 hlášení na zarušení DVB-T sítěmi LTE, oprávněných jen 176

| redakce | tisk

Rada Českého telekomunikačního úřadu byla informována o stavu řešení stížností na rušení signálu terestrického televizního vysílání DVB-T sítěmi LTE. Za rok a půl od spuštění prvních základnových stanic ČTÚ přijal 4 230 hlášení.

Důvodné je ale přibližně jen každé čtvrté oznámení, u kterého se následně prokáže ovlivnění příjmu DVB-T signálem z vysílače LTE.

Ke konci září přitom bylo v provozu již 6082 základnových stanic pro sítě LTE. Nenaplňují se tak obavy některých provozovatelů televizních sítí, že s pokračující výstavbou sítí pro mobilní broadband bude počet případů rušení významně přibývat. K problémům s příjmem televizního vysílání přitom dochází zcela výjimečně. Z více než třech tisíc lokalit, kde jsou BTS umístěny, bylo dosud prokázáno rušení pouze na 176 místech.

Nejčastěji k rušení dochází v situaci, kdy se přijímací televizní anténa nachází ve vzdálenosti do 500 m od základnové stanice BTS operující v pásmu 800 MHz, dále v oblastech pokrytí televizními kanály 59 a 60, při použití aktivní pokojové nebo jiné náhražkové TV antény a při použití antény se širokopásmovým zesilovačem signálu.

V případě, že se hlášení na rušení příjmu DVB-T potvrdí jako důvodné, tj. zdrojem rušení je základnová stanice LTE, ukládá ČTÚ operátorovi provést ochranná opatření na jeho náklady.

zdroj: ČTÚ





Reklama




Vybrané články