Quantcast

ČRo spouští nový FM vysílač v Jihlavě pro Vltavu

| redakce | tisk

V pátek 30. října 2015 zahájí vysílání nový FM vysílač pro Jihlavu a okolí. Zajistí tak místním obyvatelům poslech stanice Českého rozhlasu Vltava i poté, co bude stávající vysílač Javořice 95,4 MHz převeden na stanici Český rozhlas Plus.

Převedení vysílače Javořice pod stanici Plus se uskuteční 2. listopadu 2015. Nový jihlavský vysílač bude, na základě individuálního oprávnění vydaného Českým telekomunikačním úřadem, spuštěn na frekvenci 88,4 MHz s výkonem 100 Wattů. Vysílat bude z lokality Jihlava - Rudný,“ uvedl ředitel odboru techniky ČRo Karel Zýka.

K dílčím změnám frekvencí přistoupil Český rozhlas od 1. listopadu z toho důvodu, aby mohl posluchačům nabídnout vysílání stanice mluveného slova Plus na VKV. Za vstup do sítě VKV FM vděčí Plus především dalším stanicím Vltava, Dvojka, Regina Praha a Sever. Od těch získá celkem sedm vysílačů, další tři nové budou spuštěny nejspíš již v lednu 2016. Dostupnost Dvojky, Vltavy a Severu to zásadním způsobem neovlivní. Některé vysílače celoplošných a regionálních stanic totiž zčásti pokrývají území, na kterém vysílá i jiný vysílač Českého rozhlasu. Proto je možné některé z nich přesunout do VKV/FM sítě ČRo Plus. Stávající sítě navíc postupně ČRo doplňuje novými dokrývači, jako je třeba právě uvedený jihlavský.

Přesunem sedmi vysílačů do VKV/FM sítě stanice Plus a spuštěním tří nových vysílačů snaha Českého rozhlasu nekončí. V budoucnu bude ČRo usilovat i o pokrytí dalších území novými vysílači. Předběžně jsou v plánu i nové středovlnné vysílače, kterými by se síť VKV/FM vysílačů doplnila v místech, kde zatím není možné další volné kmitočty v pásmu VKV/FM nalézt, například v Ostravě a na jihu Čech.

zdroj: ČRo





Reklama




Vybrané články