Quantcast

TRT1 HD Avrupa bez Ligy mistrů UEFA

| redakce | tisk

Turecký veřejnoprávní vysílatel TRT (Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu) spustil v minulých dnech svůj první program TRT1 ve vysokém rozlišení ve verzi pro Evropu. TRT1 HD Avrupa vysílá převážně stejný obsah jako národní mutace TRT1 HD.

Evropská verze TRT1 HD se programově liší - neobsahuje fotbalové přenosy z Ligy mistrů UEFA. Místo atraktivního sportovního utkání divákům přináší tureckou produkci (seriály, filmy).

TRT vytvořila evropskou mutaci TRT1 HD patrně z důvodu omezení vysílacích práv na sportovní a možná i jiný obsah. Turecký broadcaster kupuje vysílací práva na Ligu mistrů jen pro turecké území, satelitní signál ale pokrývá mnohem širší území. Navíc HD verze může být poskytována u některých kabelových operátorů.

Problém s vysílacími právy proto TRT vyřešila spuštěním verze TRT1 HD pro Evropu.

Pro satelitní diváky se ale příliš nemění - nadále mohou sledovat původní národní verzi TRT1 HD ale i nový evropský feed. Obě mutace jsou totiž ve stejném multiplexu na satelitním systému Türksat na pozici 42°E spolu s dalšími HD programy TRT - TRT Haber HD, TRT Spor HD, TRT Belgesel HD a TRT World HD.

Multiplex TRT s HD programy je možné sledovat na parabolách od průměru 70 cm.

technické parametry - TRT1 HD Avrupa (TRT1 HD Europe):

Türksat 3A (42°E), freq. 11,054 GHz, pol. V, SR 30000, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK, FTA





Reklama




Vybrané články