Quantcast

Ariane 5 vynesla 2 satelity SSL

| redakce | tisk

Dne 18. června 2016 nosná raketa Ariane 5 z kosmodromu Kourou z Francouzské Guynany vynesla dva telekomunikační satelity pro USA a Indonésii. Ariane zároveň dosáhla nového rekordu - nejvyšší hmotnosti nákladu při startu.

Šlo o tzv. misi heavy-lift se satelity Echostar XVIII a BRIsat s celkovou hmotností na geostacionární dráze GTO se rovnala 10.730 Kg.

Satelit EchoStar XVIII je pátým satelitem Arianespace vynesený pro operátora DTH služeb DISH Network. Družice bude zaparkována na pozici 110°W a poskytne výkonné spot svazky v Ku pásmu a nabídne nejvyšší úroveň zákaznických služeb v USA, na Aljašce a Havaji.

Družici BRIsat bude provozovat P.T. Bank Rakyat Indonesia (Persero) Tbk. (BRI). Jde o první satelit na světě určený pro družicovou komunikaci v bankovnictví. BRIsat zajistí bezpečnou komunikaci banky s 10.600 oddělenými operacemi a také služby pro 53 milionu zákazníků banky po celém indonéském souostroví. Tento satelit bude umístěn na pozici 150,5°E. Svazek bude pokrývat Indonésii a jihovýchod a severovýchod Asie.

Let VA230 byl první misí Arianespace se dvěma satelity SSL vynesenými během jednoho startu.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články