Quantcast

Světový den televize připomene ČT

| redakce | tisk

Pondělí 21. listopadu se už po dvacáté stane Světovým dnem televize. Česká televize připomene v tento den cestu, kterou televize jakožto médium ušla od svého vzniku k 610 milionům diváků, kteří ji dnes v Evropě sledují.

V roce 1996 vyhlásily Spojené národy Světový den televize. Chtěly tak upozornit na rostoucí význam tohoto média v oblasti informování společnosti o zásadních otázkách, jako je bezpečnost, ekonomika či sociální témata.

Světový den televize připomene ČT
▲ Světový den televize připomene ČT

Obrázek: Nejvíce sledují televizní vysílání diváci v Rumunsku, Bosně a Hercegovině a Srbsku

Každý týden sleduje televizi osmdesát devět procent všech Evropanů. I přes to, kolik možností dnes diváci a uživatelé internetu mají, zůstává televize zcela dominantním médiem,“ říká generální ředitelka Evropské vysílatelské unie Ingrid Deltenre.

Světový den televize připomene ČT
▲ Světový den televize připomene ČT

Obrázek: Televize zůstává dominantním typem sledování obsahu

Přestože se společnost i její technologické možnosti v poslední dekádě rychle mění, televize je stále nejsilnějším médiem. Například v Evropě ji lidé sledují v průměru tři a půl hodiny denně, přičemž mají jen na kontinentu k dispozici téměř pět a půl tisíce kanálů. Je to ohromující číslo. Samozřejmě mezi jednotlivými vysílateli existují obrovské rozdíly. Jen veřejnoprávní televize mají nicméně průměrný týdenní zásah okolo šedesáti procent, Česká televize dokonce téměř osmdesát procent, což svědčí o jejich relevanci,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Česká televize podle mnohých parametrů, jako je rozpočet nebo počet zaměstnanců, patří spíše k menším veřejnoprávním stanicím. V leckteré oblasti jsme ale ?premianty‛. Pokud bychom se podívali například na sledovanost, pak ČT24, ČT sport i ČT :D budou na první nebo druhé příčce všech evropských stanic, podobně v oblasti počtu premiér, výroby, původní tvorby se České televizi v evropském srovnání daří nadprůměrně.“

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články