Quantcast

National Geographic uvede speciální dokument Peklo na zemi

| redakce | tiskobrázek k článku: National Geographic uvede speciální dokument Peklo na zemi

Po světové premiéře v rámci filmového festivalu Tribeca oznamuje National Geographic první televizní uvedení snímku PEKLO NA ZEMI: PÁD SÝRIE A VZESTUP ISIS. Tento dokument je novým počinem Sebastiana Jungera, jenž byl v minulosti nominován na cenu Americké filmové akademie, a držitele ceny Emmy Nicka Questeda.

Dokument bude celosvětově uveden na obrazovkách National Geographic ve 171 zemích a 45 jazycích dne 25. června ve 22 hodin a sleduje postupné upadání Sýrie do stavu nepředstavitelného chaosu, který umožnil vzestup organizace Islámský stát v Iráku a Sýrii. Snímek čerpá z více než 1000 hodin živých záznamů přímo z útrob konfliktu. Junger a Quested již dříve spolupracovali na filmech o válce („Restrepo“, „Poslední hlídka“ a „Korengal“) a nyní zachycují děsivé hrůzy syrské války, politické a společenské následky a především daň v podobě lidských životů. Zároveň nabízí i alarmující obrázek role Západu při vzniku Islámského státu.

Sebastian a Nick měli mimořádný přístup ke všem stranám této nepředstavitelně komplexní krize,“ říká Tim Pastore, ředitel vlastní tvorby National Geographic. „Záběry hovoří samy za sebe a nabízí málokdy viděný pohled do prostředí občanské války vskutku ze všech úhlů.“

Náš snímek je pro diváky náročný,“ připouští Quested. „Pro publikum je to výzva, ale ono se to doopravdy děje. Jde o náhled na utrpení milionů lidí a důvody, které za ním stojí. Rád bych diváky vyzval, aby neodvraceli zrak. Odměnou jim bude hlubší porozumění světu.“

Prostřednictvím exkluzivních rozhovorů s aktivisty, novináři, diplomaty, odborníky na lidská práva, politiky i běžnými občany a díky starším archivním záběrům je PEKLO NA ZEMI unikátním obrazem života v Sýrii zmítané válkou, počínaje rodinou žijící pod nadvládou Islámského státu, která nakonec uteče do Turecka, přes kurdské bojovníky v Sindžáru po šíitské milice v Iráku a bojovníky blízké Al-Kájdě v Aleppu a Rakká. Junger a Quested velmi pečlivě identifikovali síly, které vedly ke smrtícímu konfliktu a umožnily vzestup radikálního islámu, původce současných teroristických operací na světě.

Snímek zažil svou celosvětovou premiéru nedávno na filmovém festivalu Tribeca, následovaly screeningy v rámci mezinárodního festivalu dokumentů v Torontu.

Film vznikl v produkci Goldcrest Films ve spolupráci s National Geographic Documentary Films. Producenty byli za Goldcrest Films Sebastian Junger a Nick Quested, National Geographic pak byl zastoupen výkonným producentem Mattem Rennerem a Timem Pastorem, ředitelem vlastní tvorby.

zdroj: NGC





Reklama




Vybrané články