Quantcast

Itálie zahájí přechod na DVB-T2

| redakce | tisk

Nejenom Česká republika ale i ostatní státy řeší problematiku postupného uvolňování 700 MHz pásma pro rozvoj rychlého mobilního internetu páté generace (5G). Nejinak je tomu v Itálii.

V Itálii se začne 14. ledna 2020 vysílat ve stávajícím DVB-T multiplexu informační kanál o přechodu na druhou generaci pozemního vysílání (DVB-T2). Program bude šířen v HD rozlišení ve formátu HEVC/720p.

Informační kanál bude dostupný na pozicích 100 a 200 v multiplexech Rai a Mediaset.

Zpočátku bude mít textovou informaci: "Pokud vidíš tento kanál, jsi připravený na DVB-T2 a můžeš se těšit na spoustu HD a UHD kanálů."

V EPG bude mít kanál název "HEVC TEST HD" a v informační liště bude napsáno: "Pokud se ti kanál nezobrazuje, nejsi připravený na DVB-T2. Volej..." (číslo Rai a Mediaset).

Od léta bude kanál vysílat v rotaci spoty od Rai a Mediasetu pro přechod na DVB-T2 a satelitní platformu TivúSat jako alternativu.

Přechod na DVB-T2 začíná tento měsíc a skončí 30.6.2022. Postupně se budou vypínat DVB-T muxy dle regionů, kterých je 20. Od 15.1. do 31.5. se vypne DVB-T v regionech: Lazio, Campania, Liguria, Sardegna, Umbria, Toscana. V první fázi se vypnou DVB-T muxy s MPEG-2 programy. Ve druhé fázi vypínání, které začne 1.6.2021 se začne s vypínáním přechodových sítí DVB-T2/MPEG-4 a bude se přecházet na DVB-T2/HEVC.

Po dokončení přechodu na finální DVB-T2 sítě s HEVC programy budou mít diváci k dispozici bezplatnou nabídku programů složenou převážně z HD a Ultra HD/4K programů.

Změny v pozemním vysílání v Itálii se projeví i na satelitu v rámci distribučních multiplexů, které se vysílají v režimu multistream na satelitu Eutelsat 5 West A 5°W).

Aktuálně se na všech italských celoplošných kanálech vysílá nový spot od ministerstva pro místní rozvoj ohledně přechodu na DVB-T2.

Divák sleduje na pořady a aktéři se na něj postupně obracejí a ptají se ho: "Jsi už připravený na nový standard vysílání? Chceš nás vidět v nejvyšší kvalitě? Chceš vidět, jak náš příběh dopadne? Jdi na www... a pořiď si DVB-T2 a využij státní bonus."

zdroj: franck + vl.info





Reklama




Vybrané články