Quantcast

Falcon 9 vynesl 60 satelitů Starlink

| redakce | tisk

Americká společnost SpaceX miliardáře Elona Muska vynesla do vesmíru dalších 60 satelitů Starlink. Družice do vesmíru dopravila nosná raketa Falcon 9 z kosmodromu Cape Canaveral na Floridě v pondělí 17. února 2020.

Satelity Starlink se rozmístily na eliptické orbitální dráze, přibližně 15 minut po skončení letu. Před vzestupem na orbitální dráhu inženýři SpaceX provedli kontrolu dat, aby zajistili, že všechny satelity Starlink pracují podle očekávání. Jakmile byl proces dokonče, satelity použily své palubní iontové pohody k přesunu do zamýšlených drah a provozní výšky 550 km.

Družice Starlink budou poskytovat vysokorychlostní širokopásmový internet v místech, kde je přístup na internet nespolehlivý, nákladný nebo zcela nedostupný.

Každý ze satelitů váží zhruba 260 kg a je vybaven kompaktním designem s plochým panelem. Se4 výkonnými fázovými poli a dvěma parabolickými anténami na každém satelitu lze umístit a přesměrovat obrovské množství dat v krátkém čase a to o řádově nižší náklady než tradiční satelitní internet.

Starlink bude v první fázi v roce 2020 cílit na severoamerické a kanadské služby a do roku 2021 se rychle rozšíří na téměř globální pokrytí obydleného světa.





Reklama




Vybrané články