Quantcast

Zarušení vysílačů PS13 ve východních Čechách

| redakce | tisk

V minulém týdnu došlo u našich severních sousedů k přeladění některých vysílačů celoplošných DVB-T multiplexů na nové vysílací kanály. Tato změna v Polsku ovlivnila i příjem televizního vysílání ve východních Čechách.

Někteří diváci v Královéhradeckém a Pardubickém kraji mohli od středy 3. června 2020 zaznamenat problémy s příjmem některých programů - konkrétně stanic, které jsou šířeny v rámci přechodového DVB-T2 multiplexu 13 (PS13), mj. z vysílače Hradec Králové - Chlum na K24. Tento vysílač je na některých místech východních Čech nyní zarušen vysíláním z Polska.

Od středy stejný vysílací kanál (K24) se používá na vysílači Jelení hora - Sněžné jámy pro polský veřejnoprávní DVB-T multiplex 3. K24 byl v rámci koordinace přidělen Polsku. Česko by proto tento kanál již nemělo používat.

Pokud by šlo všechno podle plánů, na konci dubna 2020 by byly české DVB-T vysílače z K24 přeladěny na finální kanály. Z důvodu pandemie způsobené koronavirem COVID-19 byl přechod na druhou generaci pozemního vysílání pozastaven. Vzniklo tak očekávané zarušení blízkých vysílačů.

O tomto problému ví i operátor PS13, společnost Digital Broadcasting.

"O nastalé situaci, kdy dochází k rušení Přechodové sítě 13 DVB-T2 na 24. kanálu v Královéhradeckém a Pardubickém kraji polským vysílačem Sněžné jámy intenzivně jednáme s našimi zákazníky a Českým telekomunikačním úřadem. O výsledku těchto jednání vás budeme co nejdříve informovat," uvedla společnost Digital Broadcasting ve svém prohlášení.

Divákům v dotčeném regionu nezbývá nic jiného, než si naladit původní DVB-T multiplex 4, který zarušen není. Faktem je, že programová nabídka PS13 a multiplexu 4 není zcela stejná.





Reklama




Vybrané články