Quantcast

Tajemství z Enfieldu dodnes děsí. Uvede Epic Drama

| redakce | tisk

Těsně před tím než jsem zemřel, oslepl jsem. Potom se dostavilo silné krvácení, usnul jsem a zemřel v rohu, v křesle v přízemí,“ říká strašidelný hlas, který se dá dodnes vyslechnout na záznamech z vyšetřování jedné z nejstrašidelnějších kauz.

Hlas, který záznam zachytil, patřil údajně Billovi Wilkinsovi a byl zaznamenaný v 70. letech, několik roků po jeho smrti. Pokud byste slyšeli jen zvuk záznamu, řekli byste, že je vystřižený z hororového filmu. Mohl by byt, kdyby hrubý mužský hlas nevycházel z hrdla 11leté dívenky ročného Janet Hodgsonové.

Události z před více jak 30 let v anglickém městečku Enfield dodnes přinášejí mnoho otázek a pocit husí kůže. Šlo o jeden z nejznámějších případů paranormálních aktivit, kterými se zaobírali psychologové, policajti či experti na mysteriózní a okultní jevy. Propadla tomu tehdy celá společnost a jev se stal žhavým tématem trvající několik let. Média po celém světě se tímto jevem zabývaly. Co se stalo v domě 284 na Green Street v Enfieldu? Mohli si svědkové stejně jako samotná rodina Hodgsonových celou záležitost vymyslet? A jak to celé skončilo?

Tajemství z Enfieldu (foto: Viasat)
▲ Tajemství z Enfieldu (foto: Viasat)

V roku 1977 se začali dít divné věci v domě Peggy Hodgsonové. Ona a jej 4 děti (Janet - 11, Margaret - 14, Johnny - 10 a Billy - 7) byly přímo v jejich domě terorizování paranormálními aktivitami. Jednoho večera, když Peggy dala děti spát, zaslechla v patře silný úder. Vyběhla nahoru, aby zjistila, co se stalo. Když vešla do pokoje Margaret a Janet viděla, jak se komoda nevysvětlitelně posunula skrz místnost a následně začalo silné bouchání vycházející z okolních stěn. Máma se snažila komodu zasunout zpět, ale neznámá síla ji tlačila nazpět. Znepokojená Peggy zavolala policii. Dva policisté posléze vypověděli, že se stali přímo na místě svaky divných jevů a že viděli hýbající se stoličku bez dotyku nějaké osoby. Avšak celou záležitost policie uzavřela s tím, že nenašli důkaz o zavinění škody cizí osobou, a že případ tak nespadá do její pravomoci.

Následující roky se jevy v domě v Enfieldu zaobírala nezisková organizace Society for Psychical Research. Jej zástupce Maurice Grosse se spolu s Guyem Playfairem, zkušeným paranormálním vyšetřovatelem, snažili přijít událostem, odehrávajících se v domě a odehrávali v domě Hodgsonových, na kloub. Stali se rovněž svědky paranormálních jevů: létajících předmětů, nábytku, který se sám od sebe hýbal, grafity na stěnách, fyzických útoků a nevysvětlitelných zvuků ve stěnách. Dokonce zažili samovolně se obarvující vodu na zemi nebo slyšeli hlasy pocházejících z úst některých členů rodiny. Dohromady existovalo 30 svědků, kteří přímo viděli a reportovali tyto podivné incidenty.

Tajemství z Enfieldu (foto: Viasat)
▲ Tajemství z Enfieldu (foto: Viasat)

Celá situace měla nejhorší vliv na děti. Čím více byli novináři ponoření do těchto záhad, tím více se děti objevovali na hlavních stranách novin se šokujícími titulky a fotografiemi. Že se děti staly ve svých školách terči posměšků a šikany je více než jasné. Janet, která byla hlavní obětí poltergeista (označení nadpřirozené bytosti, neviditelný duch, který se pohybuje v bytech, vytváří hluk, pohybuje předměty nebo je ničí), skončila v psychiatrické léčebně Maudsley, kde se podrobila vyšetření hlavy pomocí elektrod. Vyšetření však neprokázalo nic abnormálního. Podle výpovědi situace došla uklidnění poté, co dům navštívil farář, avšak incidenty úplně nepominuly. Janet so svojí mamou stále slyšely zvuky a měly pocit, že je někdo sleduje.

Události z Enfieldu se staly námětem k vícerým filmům a dokumentů. Během Svátku všech Svatých a Dušiček budou moci čeští a slovenští diváci shlédnout filmovou minisérii, která je založená na skutečných událostech a vychází z knihy Guya Lyona Playfaira: This House is Haunted (V tom dome straší). V hlavních rolích se představí Timothy Spall (Harry Potter, Králova řeč) jako Maurice Grosse, Matthew Macfadyen (Pýcha a předsudek, Anna Karenina) v roli Guya Playfaira či Juliet Stevensonová (Dveře dokořán, Pouštní květ) coby matka Peggy.

Pokud se rádi bojíte a mysteriózní až konspirační záležitosti jsou vaším koníčkem nebo se jednoduše chcete naladit na dušičkové období, nenechte si ujít třídílný miniseriál Tajemství Enfieldu, který bude vysílán každý večer ve 21:00 hod. od 31. 10. - 2.11.2020 na televizním kanále Epic Drama.

zdroj: Viasat





Reklama




Vybrané články