Quantcast

Budoucnost podle Rai: 5G a satelit, útlum DVB-T2

| redakce | tisk

Jak bude vypadat distribuční mix v nejbližších letech? Italská veřejnoprávní Rai má již plán, jakým způsobem bude šířit své televizní a rozhlasové programy ke koncovým zákazníkům.

Rai hodlá v příštích měsících zahájit výstavbu optické sítě ve spolupráci se společnostmi TIM, RTI (Mediaset), Terna energy solutions a Fastweb s partnership s čínskou Huawei.

Po dokončení výstavby se Rai zaměří na vysílání v sítích páté generace (5G Broadcast) a pomalu bude docházet k útlumu vysílání přes klasické pozemní sítě DVB-T a DVB-T2. Hlavním příjmem bude pro domácnosti buď satelit nebo 5G.

Budoucnost podle Rai: 5G a satelit, útlum DVB-T2
▲ Budoucnost podle Rai: 5G a satelit, útlum DVB-T2

K tomu by nemělo ale dojít dříve, než v roce 2028. Do té doby má DVB-T fungovat tak, jak jsou diváci zvyklí. Od roku 2024 se k satelitu a DVB-T/2 přidá možnost vysílání i přes 5G.

Rai do 5G sítí počítá s investicí více než 220 milionů eur (cca 5,76 mld Kč). Na výstavbu 5G je připravena - čeká na vyjádření politiků. Rai Way je vlastníkem více než 4.500 pozemních vysílačů prostřednictvím sedmi multiplexů po celé Itálii, včetně "Mux France", který pokrývá část jihovýchodní Francie, včetně Monte Carla.

Vedle pozemního vysílání si Rai pronajímá u francouzského satelitního operátora Eutelsat tři transpondéry na pozici 13°E, kde prostřednictvím DTH platformy TivúSat šíří programy Rai v SD, HD i 4K rozlišení.

Od 5G si Rai slibuje lepší technické možnosti, včetně vysílání ve 4K.

zdroj: startmag.it + franck





Reklama




Vybrané články