Quantcast

UHD Spain HDR a SDR na satelitu Hispasat

| redakce | tisk

Na satelitu Hispasat 30W-5 (30°W) bylo spuštěno demo vysílání UHD Spain v kvalitě 4K. Vysílají se dva nekódované ( FTA) kanály UHD Spain HDR a UHD Spain SDR na kmitočtu 11,382 GHz, pol. V.

Dva demonstrační kanály umožňují divákům porovnat vysílání ve dvou různých technologiích HDR (anglicky High Dynamic Range) a SDR (Standard Dynamic Range) v rozlišení 4K.

UHD Spain je iniciativa několika společností, která má za cíl přivést Španělsko na stejnou úroveň v Ultra HD rozlišení (HDR), jakou mají k dispozici již diváci v Německu, Francii, Itálii či Velké Británii.

UHD Spain HDR (foto: satkurier.pl)
▲ UHD Spain HDR (foto: satkurier.pl)

RTVE, Cellnex, Dolby, Fraunhofer, Canon, Ateme, Hispasat, Sapec, Vestel, Rohde & Schwarz, Axión, Ametic, Atelan, Televés, Castilla-La Mancha TV, Grupo ADM, Lavinia, Medina Media a Polytechnická univerzita v Madridu se společně podílejí na neziskovém projektu s cílem propagovat 4K, 8K, HDR, SDR a nové audiovizuální technologie a prémiového obsahu ve Španělsku.

Za projektem UHD Spain stojí andaluská produkční společnost Medina Media, která od roku 2015 pořádá mezinárodní 4K HDR Summit na téma UHD, na němž se každoročně setkávají významní inženýři, producenti, konzultanti a vysílací společnosti z celého světa.

technické parametry - UHD Spain:

• Hispasat 30W-5 (30°W), freq. 11,382 GHz, pol. V, SR 30000, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK, FTA

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články