Quantcast

Hit BBC Zelená planeta na Prima ZOOM

| redakce | tisk

Hned po světové premiéře v lednu se na obrazovky Prima ZOOM dostane nejnovější hit BBC - přírodovědný seriál Zelená planeta, samozřejmě za účasti Sira Davida Attenborougha. Fenomenálního přírodovědce Davida Attenborougha dabuje v nejnovější sérii vynikající herec Jan Kačer.

V originále The Green Planet je pětidílný seriál od světově proslulé produkce Natural History Unit od BBC. Sleduje Davida Attenborougha, jak cestuje po světě - od deštných pralesů v tropech po divočiny zamrzlého severu, aby prozkoumal mimořádné způsoby, jakými se rostliny naučily přežívat a prospívat téměř v každém prostředí. Prima ZOOM bude pětidílný doku seriál vysílat v premiéře vždy v sobotu ve 20:00 hodin s reprízou v úterý v 15:25 hodin.

Zelená planeta (foto: FTV Prima/BBC)
▲ Zelená planeta (foto: FTV Prima/BBC)

S využitím průkopnické, nové filmařské technologie a nejnovější vědy zavede seriál diváka na cestu do řady magických světů. Odhaluje, že život rostlin je stejně soutěživý, agresivní a dramatický jako život zvířat, a zkoumá klíčovou roli, kterou rostliny hrají při kontrole našeho klimatu a udržování našich ekosystémů. Seriál využívá nový vývoj v robotice, pohybující se časosběrné a superdetailní termokamery, detailní zaostření, „skládání snímků“ a ultra vysokou rychlost za hranicemi síly lidského oka a zviditelnění úžasného skrytého života zelené planety.

Zelená planeta (foto: FTV Prima/BBC)
▲ Zelená planeta (foto: FTV Prima/BBC)

Hvězda Hry o trůny a obhájkyně životního prostředí herečka Maisie Williamsová po zhlédnutí série poznamenává: „Chci vás vyzvat, abyste otevřeli oči, a nejen se dívali, ale také viděli zelenou planetu kolem nás. Jako lidé jsme pevně zvyklí upřednostňovat zvířata před rostlinami. Je to neformálně navrhovaná forma kognitivního zkreslení nazývaná rostlinná slepota. Ale rostliny jsou životně důležité pro naše přežití na této planetě. Čím více se vzdalujeme od svých největších spojenců, tím větší problémy máme. Doufám, že Zelená planeta pomůže změnit konverzaci a přiměje každého z nás zastavit se, podívat se a vidět svět novou, zelenou optikou.“

Zelená planeta nemohla přijít v kritičtější chvíli, kdy toto vzácné království rostlin čelí dosud největší výzvě - naší vlastní lidské činnosti. Série je srdcovým projektem Sira Attenborougha. Dvacet šest let poté, co se jeho Soukromý život rostlin poprvé odvysílal na BBC - a už téměř sedm desetiletí - nám nedává jen fakta, ale emocionálně zasahuje publikum po celém světě a inspiruje nás, abychom jednali a chránili náš přirozený svět.





Reklama




Vybrané články