Quantcast

Konec ukrajinských kanálů MGU

| redakce | tisk

21. červenec byl posledním dnem fungování ukrajinské mediální skupiny Media Group Ukraine. Ukrajinský regulátor médií zrušil veškeré licence pro televizní, DTH, OTT a internetové portály společnosti. Dne 22.7.2022 byly vypnuty všechny stanice, stejně tak i mezinárodní kanál Ukraina 24, která se nedávno stal jedním z nejznámějších ukrajinských kanálů v Evropě, protože poskytoval nejnovější zprávy z války na Ukrajině.

Programy MGU (Media Group Ukraine) se vysílaly na kmitočtu 12,245 GHz, pol. V, SR 30000, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK na satelitu Astra 4A (4,8°E).

V rámci multiplexu byly šířeny stanice Ukraine HD, NLO HD, Indigo HD, Ukraina 24 HD, Donbas TV SD, 34 kanal SD, Futbol 1 SD, Futbol 1 HD, Futbol 2 SD, Futbol 2 HD, Futbol 3 SD a Futbol 3 HD. Většinou se jednalo o FTA stanice od okamžiku vpádu ruských vojsk na Ukrajinu, ale některé byly kryptovány systémem Verimatrix - především sportovní prémiové kanály Futbol 1 a Futbol 2. Multiplex nyní obsahuje programovou pozici Ukraina HD s názvem "1" a obsahuje kontrolní obrazec (barevné pruhy) v HD rozlišení.

Skončila také SD verze Ukraina 24 na kmitočtu 12,130 GHz, pol. V a také regionální stanice TV5 Záporožie v SD na freq. 11,747 GHz, pol. V. Oba programy se vysílaly volně (FTA).

Stanice Ukraina 24 byla vypnuta také na evropském satelitním systému Eutelsat Hot Bird na pozici 13°E, kde se krátce šířila stanice Ukraine 1 v SD. Kanál je určen pro placené služby do zahraničí a je také součástí holdingu MGU. Program Ukraina 1 se skládá z úspěšných televizních seriálů a zábavních pořadů ukrajinské produkce.

Vysílání Ukraine 1 bylo na pozici 13°E šířeno jen několik hodin, poté byla distribuce ukončena.

Připomeňme, že 12. července 2022 podnikatel Rinat Achmetov zahájil oficiální proces likvidace licencí Media Group Ukraine. Jeho rozhodnutí bylo překvapením pro všechny, včetně zaměstnanců. Vysvětlil, že rezignaci na mediální byznys si vynucuje nový zákon o oligarchech, který takovým lidem zakazuje současně působit v politice, médiích a firmách s monopolním postavením s majetkem přesahující milionkrát sociální minimum. Achmetov se domnívá, že zákon přímo ovlivňuje jeho činnost a je novým nápadem ukrajinských úřadů, které se snaží odstranit oligarchistický systém na Ukrajině.

Krátká šestiměsíční lhůta stanovená zákonem pro prodej mediálního majetku a ruská vojenská agrese proti Ukrajině zabránili SCM, investiční firmě přidružené k MGU, prodávat svůj mediální byznys za obvyklých podmínek. V důsledku toho se Rinat Achmetov vzdal všech licencí ve prospěch státu.

Pro zajímavost dodejme, že ukrajinský kanál "Ukraina", nejdůležitější stanice v portfoliu MGU, zahájila satelitní vysílání 1. prosince 2002. Odstartovala digitálně na tehdejší družici Sirius 2 (5°E), na frekvenci 11,766 GHz, pol. V. Tehdy se vysílání pod názvem TRK Ukraine dostala divákům na území Doněcka a Luhanska na východě Ukrajiny.

Media Group Ukraine na trhu působila přes 22 let, počínaje rokem 2000.

zdroj: satkurier.pl + detector.media





Reklama




Vybrané články