Quantcast

Rinat Achmetov bez licencí na TV, DTH a OTT

| redakce | tisk

Ukrajinská národní rada pro televizi a rozhlas odebrala licence 15 společnostem, které vlastní ukrajinský podnikatel Rinat Achmetov. Regulátor tak rozhodl 21. července během neveřejného zasedání. Podnikatel přišel o licence na své placené televizní služby Xtra TV (DTH) a Oll.tv (OTT).

Osud předplatitelů těchto služeb není v tuto chvíli známý i když samotné služby jsou prozatím v provozu.

Media Group Ukraine je mediální skupina vlastněná Rinatem Achmetovem, který 11. července oznámil, že jeho investiční firma SCM se stahuje z mediálního byznysu. Zároveň vysvětlil, že se ve prospěch státu vzdá všech licencí na pozemní a satelitní vysílání i licencí na tištěná média a internetové portály na Ukrajině. Brzy by mělo být jasné, jaká bude budoucnost Achmetovových médií.

Media Group Ukraine (foto: MGU)
▲ Media Group Ukraine (foto: MGU)

Všechny kanály Media Group Ukraine nadále vysílají pozemní, satelitní a kabelové sítě, ale neprodukují žádný obsah. V současné době se zaměřují na informační maraton „Jenyni nowyny #UArazom“, který vytvořili další vysílatelé. Kanály MGU přestaly tento program vytvářet. Hlavní televizní kanál Ukrajina vydal shrnutí na rozloučenou o práci mediální skupiny během války.

Rozhodnutí vzdát se licencí nařídil protioligarchický zákon, který vstupuje v platnost. Achmetov vysvětlil, že ukrajinské úřady se snaží odstranit oligarchický systém na Ukrajině. Oligarchové jsou podle ustanovení zákona lidé, kteří se účastní politického života a zároveň mají významný vliv na média a vlastní firmy s monopolním postavením a hodnota jejich majetku přesahuje milionnásobek životního minima. Zákon skutečně dopadá na největší oligarchy.

Media Group Ukraine media holding sdružuje národní televizní kanály: Ukrajina, Ukrajina 24, Futbol 1, Futbol 2, Futbol 3, NLO TV, Indigo TV, Szakhtar TV, jakož i regionální stanice Donbas TV, 34. kanal (Dněpr), TV5 ( Záporoží), Sigma TV, MTW (Mariupol) a Sogodni, Novyny a další webové stránky. V březnu Forbes uvedl, že Achmetov od začátku války ztratil 9,5 miliardy dolarů, ale udržel si první místo v žebříčku nejbohatších Ukrajinců. Jeho majetek se odhadoval na 4,2 miliardy dolarů.

Před válkou Forbes odhadoval hodnotu MGU na 200 milionů dolarů. Tržby mediální skupiny v roce 2021 činily 467 milionů hřiven a konsolidovaná ztráta byla 936 milionů hřiven.

zdroj: satkurier.pl + detector.media





Reklama




Vybrané články