Quantcast

42E: Nový multiplex TRT s vysíláním do Evropy

| redakce | tisk

Turecký veřejnoprávní vysílatel TRT ((Turkish Radio and Television Corporation) uvedl do provozu nový menší multiplex s programy ve vysokém rozlišení (HDTV). V rámci jedné vysílací platformy je nyní možné naladit stanice TRT Avaz Int HD, TRT Eba TV Ikkokul HD, TRT Eba TV Ortaokul HD a TRT Eba TV Lise HD.

Všechny výše uvedené stanice se vysílají volně ( FTA) a je tedy je možné přijímat bez jakékoliv přístupové karty a předplatného v zóně pokrytí západního svazku satelitu Türksat 3A, což znamená, že v hlavní zóně je i střední Evropa a příjem je tak možný s parabolami malých rozměrů (cca 60 cm).

TRT Avaz Int HD - záběr z příjmu stanice
▲ TRT Avaz Int HD - záběr z příjmu stanice

Zajímavostí je volné vysílání TRT Avaz Int HD, která se doposud na pozici 42°E vysílala ve východním (slabším) svazku pokrytí a zakódovaně (CA BISS). Rovněž trojice vzdělávacích kanálů v HD TRT Eba TV byly doposud šířeny ve východním svazku.

TRT Avaz Int (dříve TRT Türk) přináší pořady v ázerbájdžánském, kazašském, kyrgyzském, uzbeckém a turkmenském jazyce. Všechny pořady budou doplněné o turecké titulky.

TRT Eba TV Ilkokul HD - záběr z příjmu stanice
▲ TRT Eba TV Ilkokul HD - záběr z příjmu stanice

Vzdělávací stanice TRT mají názvy EBA TV Ilkokul, EBA TV Ortaokul a EBA TV Lise. Zatímco první slouží žákům základních škol, druhá studentům středních škol a třetí gymnázií. Stanice byly původně spuštěny v době pandemie v březnu 2020.

technické parametry:

• Türksat 3A (42°E), freq. 11,461 GHz, pol. V, SR 8400, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK, FTA





Reklama




Vybrané články