Quantcast

Nový transpondér pro Fransat s testy ve 4K

| redakce | tisk

Provozovatel francouzské DTH platformy Fransat uvedl do provozu nový transpondér. DVB-S2 multiplex operátora obsahuje vedle programů francouzského veřejnoprávního vysílatele France Télévisions také testy ve formátu Ultra HD / 4K.

V rámci nového muxu se vysílají tři programové pozice s názvem Test UHD1, Test UHD2 a Test UHD3 (jsou v kodeku HEVC a 4K rozlišení. Paket dále obsahuje programy France 2 HD, France 3 HD, France 4 HD a Franceinfo: HD (v MPEG-4 v HD rozlišení. Všechny jsou zakódované systémem Viaccess.

Propagace platformy Fransat ve vysílání demonstračního kanálu Fransat Info
▲ Propagace platformy Fransat ve vysílání demonstračního kanálu Fransat Info

Multiplex obsahuje jediný FTA program - demonstrační kanál Fransat Info HD (rozlišení 1440x1080i, se zvukem ve formátu EAC3 128 kbit/s, který přináší základní informace o službě Fransat a propagaci placených balíčků BIS TV.

Nová kapacita je v provozu na kmitočtu 11,138 GHz s vertikální polarizací. Transpondér používá transalpský svazek. Hlavní vysílací zóna je nasměrována na Francii a Itálii. Nicméně i v Česku je signál poměrně silný a příjem možný s parabolami od průměru cca 60 cm. Směrem na východ signál slábne a je nutná větší anténa.

technické parametry - Fransat:

• Eutelsat 5 West B 5°W), freq. 11,138 GHz, pol. V, SR 29950, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK

šířené programy:

UHD test (3x), France 2, France 3, France 4, France info: (vše CA Viaccess), Fransat Info HD (FTA)





Reklama




Vybrané články