Quantcast

O evropské Oscary se uchází 6 pořadů ČT

| redakce | tisk

Dobové drama, satirický seriál, dokumentární snímky nebo vzdělávací hra. Celkem šest pořadů a projektů České televize se uchází o prestižní evropské ocenění Prix Europa.

Z více než šesti set přihlášených se do užšího výběru probojovala Volha, Dobré ráno, Brno! nebo Váleční reportéři, V exekuci a Protancovat Cejlem. Zájem vyvolala také edukativní hra Déčka Jak bylo ve škole.

Seriál Dobré ráno, Brno! (foto: Miča Radek, Česká televize)
▲ Seriál Dobré ráno, Brno! (foto: Miča Radek, Česká televize)

Měli jsme za to, že dosavadní počet nominací pořadů České televize na ‚evropské Oscary' je rekordní, nicméně letošní ročník a s tím spojených šest nominací v pěti kategoriích považujeme za mimořádný úspěch. Ukazuje to jasně na fakt, že Česká televize přináší svým divákům kvalitní tvorbu s mezinárodním zájmem a ohlasem,“ říká ředitel vývoje a nových médií České televize Jan Maxa.

Cyklus V exekuci (foto: Česká televize)
▲ Cyklus V exekuci (foto: Česká televize)

O ceny z festivalu evropské televizní, rozhlasové a on-line produkce Prix Europa 2023 se bude ucházet vyhledávané dobové drama Volha, které si v průměru pustilo 1,29 milionu diváků nebo satirický seriál Dobré ráno, Brno!, odehrávající se v televizním prostředí. Porotu ale také zaujal dokument Váleční reportéři, odkrývající úskalí riskantního řemesla válečné žurnalistiky, investigativní pořad V exekuci, který nabízí dosud skrytý pohled na obchod s chudobou nebo sociálně-umělecký projekt Protancovat Cejlem řešící propojení brněnských obyvatel napříč lokalitami i etniky skrze umění. V kategorii digitálních mediálních projektů pak zájem vyvolala edukativní hra webu Déčko Jak bylo ve škole.

Seriál Volha (foto: Česká televize)
▲ Seriál Volha (foto: Česká televize)

Nejprestižnější televizní, rozhlasové a online počiny oceňuje Prix Europa od roku 1987, o vítězi letos rozhodne mezi 22. a 27. říjnem mezinárodní porota v Berlíně. Do aktuálního ročníku soutěže bylo přihlášeno celkem 611 projektů, z toho do užšího výběru postoupilo 181 nominací ze sedmadvaceti zemí, které budou bojovat o šestnáct cen.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články