Quantcast

RTVS neodvysílá 31. sezónu slovenské hokejové extraligy

| redakce | tisk

RTVS dnes oznámila, že navzdory velkému úsilí a několikaměsíčním vyjednávání nedošlo k dohodě s TV JOJ, se kterou před dvěma lety Slovenský svaz ledního hokeje podepsal smlouvu bez obchodní soutěže na další sezóny.

RTVS tak nemůže divákům nabídnout v rámci svých programových služeb vysílání slovenské hokejové extraligy.

Po dnešním oznámení, které RTVS zaslala akciová společnost Slovenská produkční, se situace ohledně vysílacích práv na slovenskou hokejovou extraligu finálně uzavřela. RTVS přijala informaci o ztrátě nejvyšší domácí hokejové soutěže s rozčarováním a zklamáním, jelikož rozhodnutí předcházela intenzivní jednání ohledně vyřešení celé situace. RTVS byla připravena finančně i procesně práva a licenci pokrýt a uzavřít dohodu s TV JOJ, která získala práva od SZLH.

RTVS odvysílala 27 sezón slovenské hokejové extraligy z celkového počtu 30 a dlouhá léta byla solidním strategickým partnerem slovenského hokeje. V roce 2021 se Slovenský svaz ledního hokeje (SZLH) bez jakýchkoli jednání a obchodní soutěže rozhodl, že na tři sezóny, od léta 2023 s opcí na dalších pět ročníků, bude vlastníkem práv na nejvyšší domácí hokejovou soutěž TV JOJ.

RTVS v té době vlastnila vysílací práva na hokejovou extraligu ve smyslu stávající smlouvy mezi RTVS a Asociací profesionálních hokejových klubů (APHK). SZLH prohlásil, že vlastníkem práv není APHK, ale právě svaz a spor v případě smluvního vztahu mezi svazem a Asociací profesionálních hokejových klubů (APHK) odmítl. RTVS několikrát vyzvala SSLH k jednání a zvala vedení k jednáním u kulatého stolu, avšak SSLH neměl zájem o celé věci jednat.

Ředitel Sekce sportu RTVS Ján Žgravčák přiblížil pozadí celé situace: „RTVS měla uzavřenou smlouvu s APHK, která obsahovala i opci na další dva roky. S těmito východisky jsme v rámci sekce sportu RTVS pracovali. Po zjištění, že TV JOJ má práva na tuto a další sezóny slovenské hokejové extraligy jsme intenzivně vyzývali vedení SZLH k jednání. Neměli však vůbec zájem situaci řešit. Je absurdní odvolávat se na obchodní soutěž a případnou dohodu mezi dvěma televizemi, kdy žádná obchodní soutěž o práva na nejvyšší slovenskou hokejovou soutěž nebyla vyhlášena. Slovenská televize roky podporovala slovenský hokej, byla jeho partnerem a dovolím si tvrdit, že stála při budování jeho fanouškovské základny a přispěla k rozvoji tohoto sportu na Slovensku. V tomto kontextu je o to více zarážející, že vedení Slovenského svazu ledního hokeje podepsalo takovou smlouvu, aniž by informovalo dlouholetého partnera.“

Udržení vysílání slovenské hokejové extraligy v programových službách RTVS byla jednou z nejdůležitějších priorit v letošním roce. Když jsme se začátkem roku dozvěděli, že SZLH bez jakékoli předchozí komunikace podepsal smlouvu s TV JOJ, a ta je držitelem licencí, začali jsme okamžitě jednat. Poměrně dlouho se nastavovaly podmínky, proběhlo množství setkání. Dokonce včera jsme si ještě vyměňovali stanoviska, která by nám sublicenci zajistila. Dnes k obědu, dva dny před spuštěním slovenské hokejové extraligy, nám TV JOJ oznámila, že RTVS nebyla schválena boardem jako další sublicencor a prodala práva jiné společnosti, která si nepřála, aby RTVS jako přímý konkurent vysílala tyto zápasy. Na základě předchozích jednání jsme předpokládali jiný výsledek. Je to zklamání, ale RTVS se nadále bude snažit, aby hokej z jejího vysílání nezmizel,“ uvedl generální ředitel RTVS Ľuboš Machaj.

RTVS zdůrazňuje, že celý tým sportovní redakce byl do poslední chvíle připraven přinést divákům a fanouškům slovenského hokeje tyto akce v nejvyšší profesionální kvalitě, co se týče přenosu i odborných komentářů.

zdroj: RTVS





Reklama




Vybrané články