Quantcast

Gazprom ukončil šíření programů do Evropy

| redakce | tisk

Ruské televizní programy přišly o distribuční multiplex vysílaný do Evropy. Společnost Gazprom ukončila šíření televizních programů na starý kontinent.

Gazprom šířil svoji televizní platformu na domácím (ruském) telekomunikačním satelitu Yamal 402 (Jamal 402) na pozici 55°E. Paket se po předchozí změně frekvence naposledy vysílal na kmitočtu 11,056 GHz.

V rámci paketu se zde v poslední době vysílal program RTR Planeta (RTR Rossija) ruského veřejnoprávního vysílatele VGTRK. Dříve balíček programů obsahoval další zajímavé volně ( FTA) šířené programy jako hudební Shanson TV International, dětská stanice Detskij Mir, seriálový Mir Seriala a filmový program Ljubimoje Kino.

Důvody postupného odchodu stanic z multiplexu není známý.

Po skončení distribuce RTR Planeta do Evropy na 55°E je možné tento program přijímat z tureckého satelitu Türksat 3A (42°E), freq. 11,558 GHz, pol. V, SR 30000, FEC 2/3, DVB-S, kde vysílá v MPEG-2 v SD rozlišení v silném západním paprsku. Příjem je proto možný ve střední Evropě s parabolami od průměru cca 60 cm. Ve stejném multiplexu je také šířena ruská zpravodajská televize Rossija 24. Jde o poměrně stabilní vysílací parametry těchto dvou ruských stanic na pozici 42°E. Na ruských satelitech docházelo k opakovaným změnám parametrů, což způsobovalo komplikace v příjmu televizních programů (vysílání bylo nutné znovu vyhledávat).

technické parametry - paket Gazpromu:

• Jamal 402 (55°E), freq. 11,056 GHz, pol. H, SR 10000, FEC 3/4, DVB-S2/QPSK, FTA





Reklama




Vybrané články