Quantcast

Starty rakety Proton odloženy

| Martin Vyleťal | tisk

Další starty nosné ruské rakety Proton byly odloženy na zatím neznámé termíny. Důvodem je víkendový chybný start Protonu s americkým satelitem AMC-14. Družice se dostala na špatnou dráhu a zatím není známý její osud.

Družice AMC-14, skupiny SES Americom, měla sloužit na pozici 61,5°W.

Odložení startů se týká satelitů Inmarsat 4 F3, Astra 1M a Echostar 13. Z trojice těchto družic je pro evropské diváky nejzajímavější družice Astra 1M, která patří také do skupiny SES - evropské dcery SES Astra. Družice je plánována na pozici 19,2°E a má mít kapacitu 36 transpondérů v Ku pásmu. Společnosti zajišťující vynesení družic do vyřešení problémů nechtějí riskovat případně další chybné starty rakety.

Nejbližší další start raket je naplánován na noc z 11. na 12. dubna 2008. Raketa Ariane 5 vynese dvě družice Star One C2 (cílová pozice 70°W), Vinasat 1 (132°E). Oba satelity nebudou zajímavé pro Evropu. Pro Evropany bude zajímavý start jeden z dalších - 24. dubna 2008 je naplánován start rakety Zenit 3 s novým izraelským satelitem Amos 3 (cílová pozice 4°W) s kapacitou 24 transpondérů v Ku a 3 v Ka pásmu. Jedním z úkolů družice je zajistit náhradu za dosluhující Amos 1.

zdroj: vl. zpráva + flysat.com





Reklama




Vybrané články