Quantcast

Nova i Prima spustí v příštím roce další programy

| redakce | tiskobrázek k článku: Nova i Prima spustí v příštím roce další programy

České komerční televize TV Nova i Prima hodlají v příštím roce spustit své další kanály. Obě televize získaly zdarma nárok na jednu licenci po přistoupení k technickému plánu přechodu na digitální pozemní vysílání (TPP).

TV Nova hodlá o licenci Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) požádat do dvou týdnů až jednoho měsíce. "Naše představa je, že bychom licenci chtěli mít rozhodně do konce listopadu. Naší snahou bude, abychom program dokázali uvést v život již příští rok. Neříkám, že to bude nutně 1. ledna, ale budeme se snažit dostat do prvního nebo druhého čtvrtletí," uvedl generální ředitel TV Nova Petr Dvořák.

Provozovatel Novy se zatím nerozhodl, zda licenci využije pro svůj filmový kanál Nova Cinema či pro jinou stanici. Zřejmě to ale nebude zpravodajská televize. Na českém trhu již působí dvě - veřejnoprávní ČT24 a komerční Z1. "Spíše se budeme zabývat něčím více zaměřeným na zábavu," uvedl v minulém týdnu P. Dvořák.

Zatím není jasné, kdy přesně o licenci požádá TV Prima. "Informace, které se týkají nových vysílacích kanálů, bychom si ještě pořád raději nechali pro sebe. Vše je nyní ve fázi připrav. Jediné, co asi můžu prozradit, že o kompenzační licenci bychom rádi požádali během podzimu," řekla mluvčí Primy Jana Kocová.

TV Prima nedávno získala dvě licence pro program známý pod názvem Prima Klub. Jedna licence je pro satelitní a kabelové vysílání a druhá pro pozemní vysílání. Tento program musí odstartovat nejpozději do 18. června 2009, tedy do roka od udělení licencí. V praxi tak během roku 2009 odstartují až dva nové kanály TV Prima.

Licence navíc pro Novu i Primu jsou kompenzací státu za to, že se obě televize dobrovolně vzdají stávajících analogových kmitočtů, na které mají dle zákona nárok do roku 2017, resp. 2018. Po opuštění analogových frekvencí umožní vybudování nových digitálních TV sítí. Další kmitočty mohou posloužit pro televizi v mobilních telefonech či k rozšíření přístupu k širokopásmovému internetu.

Vedle nových kanálů Novy a Primy vzniknou i další televize. Dne 11. ledna 2009 odstartuje Barrandov TV. S digitální licencí vysílá již zmíněná zpravodajská televize Z1, dále hudební Óčko a připravuje se start dalších - Febio TV a TV Pohoda.

zdroj: Novinky.cz/ČTK





Reklama




Vybrané články