Quantcast

Digi TV bez VH1

| Martin Vyleťal | tiskobrázek k článku: Digi TV bez VH1

Multiteritoriální satelitní placená televize Digi TV ukončila k 31.10.2008 distribuci hudebního programu VH1 skupiny MTV Networks a nahradila jej jiným hudebním programem - rumunskou videoklipovou televizí Kiss TV. Ta se vysílá přes satelit Intelsat 10-02, na kmitočtu 12,527 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, která zřejmě provozovatele vyšla levněji.

Oficiální důvody vyřazení programu nebyly zveřejněny. Podle neoficiálních informací je za ukončením šíření VH1 vypršení původní smlouvy ohledně šíření programu a zřejmě také stav, kdy bude muset Digi TV začít šetřit. I na Digi TV začínají patrně dopadat důsledky celosvětové finanční krize. Bankovní domy se zdráhají půjčovat peníze do jakýchkoliv projektů, což tedy může ovlivnit celý trh s placenou televizí. Nikoliv jen platformu Digi TV jako takovou.

Faktem je, že Digi TV musí řešit několik problémů a finance potřebuje - například pro dokončení plošné výměny karet za novější generaci. Starý systém Nagravision, který je stále v provozu, způsobuje nemalé finanční ztráty díky možnému pirátskému příjmu placených kanálů.

V rámci paketu Digi TV před časem náhle skončil i jiná stanice - filmový kanál Filmbox. Ten byl vzápětí nahrazen adrenalinovým programem AXN pro český i slovenský trh. Jednání prý pokračují, nicméně je málo pravděpodobné, že Filmbox bude opět součástí paketu Digi TV.

Hudební televize VH1 skončila ke stejnému datu také v konkurenční rumunské platformě Focus Sat na družici Thor 3 (0,8°W), na kmitočtu 12,380 GHz, pol. V, SR 28000, FEC 5/6, CA Conax. Důvody vyřazení programu v této platformě nejsou známé.

Rumunská pay-tv Focus Sat je sesterskou platformou UPC Direct, která působí v České republice, na Slovensku a v Maďarsku. V paketu UPC Direct program VH1 zůstává a není důvod k ukončení distribuce. "Programy MTV a VH1 zůstávají součástí UPC Direct," řekl na dotaz serveru parabola.cz mluvčí UPC Česká republika František Malina a dodává: "do budoucna ale nelze vyloučit změny v nabídce programů". Podle informací, které se serveru parabola.cz podařilo získat, se čeká na ukončení šíření některých maďarských programů v Directu. Kapacitu by měly obsadit programy určené pro český trh - například plánovaný sportovní kanál Sport 2.





Reklama




Vybrané články