Quantcast

Polsko zrušilo koncesionářské poplatky

| redakce | tisk

Polský parlament schválil kontroverzní mediální zákon, který počítá se zrušením koncesionářských poplatků od roku 2010, které neplatí více než polovina polských domácností. Pro zákon hlasovalo 257 členů parlamentu, 162 bylo proti a šest se jich zdrželo hlasování.

Zrušení koncesionářských poplatků od roku 2010 znamená, že po schválení Senátem a podepsáním zákona prezidentem bude veřejnoprávní televize TVP (Telewizja Polska) a polský rozhlas PR (Polskie Radio) financovány ze státního rozpočtu ve výši 900 milionů zlotých ročně (5,5 miliard korun).

Veřejnoprávní média mají společně financovat ze svých rozpočtů ministerstva školství, kultury, vědy a zahraničí. Nový systém financování polských médií musí ještě schválit EK.

Koncesionářské poplatky by mohly být zrušeny i v Česku. Usiluje o to senátor ODS Richard Svoboda. Televize i rozhlas by měly dostávat část výnosů z přidané hodnoty.

V ČR je koncesionářský poplatek za televizi 135 korun měsíčně, rozhlas 45 korun měsíčně. Ročně tedy domácnost za TV a R zaplatí 2160 Kč. V Polsku jen 186 zlotých (cca 1130 Kč).

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články