Quantcast

Eutelsat W2M v provozu na 3,1E. Osud satelitu ale nejasný

| Martin Vyleťal | tisk

Satelitní operátor Eutelsat nečekaně oživil poškozený satelit Eutelsat W2M na nové orbitální pozici 3,1 stupně východně. Družice zatím na několika transpondérech přenáší v DVB-S promo kanál společnosti Eutelsat.

Promo kanál Eutelsatu byl zpozorován na kmitočtech 10,992 GHz, pol. H, 11,492 GHz, pol. V, 11,555 GHz, pol. V, 11,658 GHz, pol. V, 12,625 GHz, pol. V a 12,708 GHz, pol. V. Symbol rate (SR) je ve všech případech 27500, FEC 3/4. EIRP by mělo na většině území Evropy (včetně Česka a Slovenska) dosahovat hodnoty až 51 dBW, což znamená, že pro příjem signálů z transpondérů postačí parabola o průměru menším než 60 cm.

Eutelsat W2M v provozu na 3,1E. Osud satelitu ale nejasný
▲ Eutelsat W2M v provozu na 3,1E. Osud satelitu ale nejasný

Zatím není jasný osud družice Eutelsat W2M, která měla původně sloužit na pozici 16°E jako náhrada za Eutelsat W2. Satelit byl vynesen 21. prosince loňského roku. Po úspěšných technických testech na dočasné orbitální pozici měla družice sloužit na 16°E. Během přesunu na cílovou lokaci došlo k poškození satelitu a Eutelsat novou družici nezařadil do své flotily. Výrobci družice EADS Astrium/ISRO (Indian Space Agency) s Eutelsatem společně zjišťují míru defektu satelitu a jeho možného využití pro jiné účely. Pozice 3,1°E je místem, kde slouží starý francouzský telekomunikační satelit Telecom 2C a je tedy možné, že nová družice bude plnit nová poslání požadavky vysílacích společností (přenosové kanály, videokonference a podobně).

zdroj: flysat + vl. zpráva





Reklama




Vybrané články