Quantcast

Nové ukrajinské a běloruské TV stanice

| Tisk

Koncem srpna a začátkem září 2004 se na několika telekomunikačních satelitech objevily nové ukrajinské a běloruské stanice. Stanice se zemí bývalého Sovětského svazu si udržují pozornost u našich čtenářů. Pojďme si jednotlivé stanice krátce představit.

PERVIJ MUZIKALNYJ TELEKANAL
Z Běloruska si můžeme od konce srpna 2004 naladit již v pořadí druhou nekódovanou televizní stanici - Pervij Muzikalnyj Telekanal. Stanice vysílá přes nový telekomunikační satelit Express-AM22, která je zaparkována na pozici 53°E, na freq. 11,044 GHz, polarizace vertikální, SR 29800, FEC 3/4. Signál není kódován a pro příjem postačí takřka v celé Evropě parabola od průměru 60 cm.

Pervij Muzikalnyj Telekanal (dále jen PMT) je poměrně mladá televizní stanice. Vysílání zahájila v běloruských kabelových sítích 1.března v roce 2002. Program kanálu je orientován na diváky ve věku 16 až 35 let. Zřetelný důraz je kladen na interaktivitu programu. Po celých 24 hodiny denně mohou diváci posílat své vzkazy a blahopřání pomocí zpráv SMS.

PMT vedle hudebního programu přináší nejnovější informace z domácí a zahraniční hudební scény, filmu, módy, informace o koncertech a interview s interprety v rámci denního pořadu "120/80 news". Každou neděli je vysílán pořad "120/80 weekly", který přináší informace, které se nevešly do denního programu "120/80 news".

PMT by nebyla pravá hudební televize, kdyby nevysílala hitparády. V programu stanice najdeme rovnou tři. "20 first" přináší 20 nejlepších klipů týdne, "top 10" je desítka nejlepších klipů dne v interaktivním hlasování. A konečně třetí hitparáda "Web 7" nabízí 7 nejlepších klipů, které vybrali diváci na domácích stránkách stanice www.one.by .

Připomeňme, že úplně prvním satelitním kanálem z Běloruska se stal program "Pervij Nacionalnyj Telekanal", který se vysílá přes družici Intelsat 904 (60°E), na kmitočtu 11,484 GHz, polarizace vertikální, SR 2894, FEC 3/4. Pro příjem transpondéru je nutná ve středních Čechách větší parabola (od průměru 140 cm).

TRK KIEV
První zářijový den se na izraelském telekomunikačním satelitu Amos-2 (4°W) objevil další nekódovaný televizní kanál - TRK Kiev. Stanice vysílá v paketu Spacecom na kmitočtu 11,634 GHz, polarizace horizontální, SR 12660, FEC 3/4. V multiplexu Spacecom se dále vysílají ukrajinské TV kanály OTV, 5tyj kanal, 1+1 a rozhlasová stanice Niko FM.

TRK Kiev zahájila vysílání 21.srpna 1995 společně s TV kanálem TET na stejné frekvenci. Stanici TRT Kiev si mohlo doposud naladit okolo 10 miliónů diváků. Ukrajinská TET zahájila plné vysílání v roce 2002 přes skandinávský satelit Sirius.

Až teprve od 18.srpna 2003 měly ukrajinské kanály TET a TRK Kiev v kabelové síti Bolja vlastní frekvence. TRK Kiev zahájila v té době 18 hodinové vysílání.

Jednání TRK Kiev ohledně vysílání na satelitu probíhala už od roku 2002. Tehdy bylo již předběžně stanoveno, že TRK Kiev zahájí vysílání mezi prosincem 2003 a únorem 2004. Pro vysílání stanice byla vybrána skandinávská družice Sirius 2 (5°E) ze které v té době již vysílaly další ukrajinské kanály - Inter+, Enter, Enter Film, TET, TRK Ukraine, Novy kanal a ICTV.

Nový izraelský telekomunikační satelit Amos-2 (4°W) se stal pro broadcastera TRK Kiev ještě atraktivnější. Díky kvalitnímu pokrytí Evropy. Z družice Amos-2 v současné době vysílají ukrajinské kanály Kievskaja Rus, STB, M1, Tonis, 1+1, ICTV, 5tyj kanal, OTV a také TRK Kiev.

Další kanály z Ukrajiny najdeme na ruském satelitu Express AM-22, kde vysílá v současné době pouze UTR (Ukraina i Mir). V současnosti zde (dočasně?) vysílali stanice KTV a IVK.

V současné době si ukrajinský divák může naladit 17 nekódovaných ukrajinských programů ze tří satelitů.

IVK, KTM
Hned na 1.září 2004 se na ruské družici Express-AM22 (53°E) objevily dva nové ukrajinské TV kanály KTM a IVK. Satelitní šíření sice probíhalo pouze 1.9.2004 v rámci balíku s ukrajinskou TV stanice Ukraina i Mir, na kmitočtu 11,124 GHz, polarizace vertikální, SR 13500, FEC 3/4 a je možné, že se obě stanice v nejbližší době na satelit vrátí. Proto jim věnujeme následující řádky.

KTM a IVK byly vůbec první ukrajinské výhradně kabelové stanice, které se objevily na satelitu. Vysílají pouze pro abonenty kabelové televize Volja v Kievě.

V červnu loňského roku udělila tamní národní rada pro televizi a rozhlas licenci na 10 let společnosti Volja pro provozování dvou nových vlastních kanálů KTM (KievTeleMontaz) a IVK (InterVideoKiev).



Na jaře 2004 skupina společnosti Volja, která patří mezi největší kabelové operátory v Kievě, prodala společnost Volja Media, které patří kanály KTM a IVK, strategickému investorovi. Z toho důvodu dostaly oba kanály novou koncepci.

Dne 7.června 2004 udělila národní rada Ukrajiny, matka všech tamních televizních a rozhlasových stanic, licenci k satelitnímu vysílání KTM a IVK.

KTM je stanice publicisticko-informační stanice. IVK je zábavný kanál pro mladé diváky. V budoucnu má vysílat KTM v kabelových sítí a na satelitu. IVK má být výhradně kabelový kanál.

podle tv.net.ua .

redakce





Reklama




Vybrané články