Quantcast

FTV Prima protestuje proti prohlášení předsedy RRTV

| Tisk

logoNaše společnost je velmi nemile překvapena dalšími výroky předsedy RRTV Petra Pospíchala.

Pan Pospíchal tvrdí, že naše žaloba proti nepřidělení technických parametrů pro digitální vysílání nemá odkladný účinek.

Soubor technických parametrů vysílání tvoří součást vysílací licence. Ustanovení § 66 zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání zcela jasně stanoví, že žaloba proti rozhodnutí, jímž se zamítá žádost o změnu licence, odkladný účinek má. Pan Pospíchal tedy polemizuje s textem zákona.

Tvrzení pana Pospíchala, že charakter naší licence je dán analogovým vysíláním v rámci stávajícího souboru technických parametrů, je zcela zavádějící. Skutečnost, že zákon rozlišuje mezi analogovým a digitálním vysíláním, pak nelze považovat za argument vůbec.

Zákon rozlišuje mezi licencemi k provozování televizního vysílání prostřednictvím vysílačů (ať již analogovou či digitální technologií) a družic a kabelových systémů (ať již analogovou či digitální technologií). Např. ustanovení § 54 odst. 2 zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání zcela evidentně počítá se souběhem analogové a digitální formy vysílání prostřednictvím vysílačů u jednoho provozovatele. Vzhledem k tomu, že se licence uděluje na 12 let a může být o 12 let prodloužena, je samozřejmé, že v průběhu času může dojít na žádost provozovatele v zákonném režimu k jejím změnám, ať již se jedná o změny technických parametrů odpovídající nové technologii vysílání či např. o lepší pokrytí území. Pokud by měla být technologie vysílání či stav pokrytí dán stávajícím vysíláním jednou provždy, bylo by to popřením existence ustanovení § 21 zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání, dle kterého je provozovatel oprávněn žádat o změny licence, s tím, že RRTV tyto změny může neprovést pouze tehdy, existuje-li k tomu zákonný důvod.

Jsme toho názoru, že zákonný důvod pro zamítnutí naší žádosti nebyl dán a že soud rozhodne v náš prospěch.



V Praze 20. prosince 2004

Jana Malíková
tisková mluvčí Prima TV
FTV Prima, spol. s r.o.





Reklama




Vybrané články