Quantcast

Nalaďte si anglickojazyčnou One TV!

| Tisk

logoO víkendu jsem proskenoval transpondéry egyptských satelitů Nilesat 101 a Nilesat 102, které jsou zaparkované na pozici 7 stupňů západně. Z bohaté nabídky nekódovaných satelitních televizních a rozhlasových programů mne zaujala arabská stanice One TV, kterou jsem se rozhodl Vám dneska představit. Poté co jsem uvedl, že jde o arabskou stanici už vidím usměvy a rozpaky řady čtenářů, zda si takovou stanici mají vůbec naladit. One TV je sice arabská stanice ale nabízí atraktivní program, který zaujme i středoevropského diváka, který má zájem o komerční pořady v anglickém jazyce.

One TV je nová televizní stanice, která zahájila vysílání 24.prosince 2004 a vysílá na původních frekvencích po bývalé méně úspěšné stanici Dubai Channel 33 provozovatele Dubai Television. One TV přináší nejlepší pořady americké a britské produkce. Diváci stanice se mohou těšit na filmové blockbustery, které budou dominovat prime timu (hlavní vysílací čas), dále pak na populární seriály (Přátelé, Raymonda má každý rád atp.), sitcomy, reality show a dětské programy. Jinými slovy - One TV je stanice pro diváky všech věkových kategorií.

Na stránkách stanice One TV na www.onetv.ae , které jsou taktéž v anglickém jazyce, najde zájemce program kanálu na nejbližších 7 dní program. Programový plán je uváděn s dvěma časovými pásmy - označené UAE a KSA. K prvně uvedenému je časový posun +3 hodiny, k času KSA pak +2 hodiny. Znamená to tedy, že pokud je 14:00 hodin CET (středoevropský čas), je podle času UAE již 17:00 a dle KSA 16:00 hodin.

Příjem stanice One TVOne TV divákům slibuje týdně 22 atraktivních filmových titulů, mezi nimi nechybí ani Harry Potter, The Matrix, Lord of the Rings, Austin Powers, Rush Hour ale i The X-Men.

VYSÍLÁNÍ ONE TV a POKRYTÍ SIGNÁLEM
One TV vysílá pořady v původním znění, což ocení všichni zájemci, kteří potřebují kontakt s angličtinou a nechtějí si pořizovat drahé předplatné různých zahraničních stanic. Na druhou stranu musí divák akceptovat skutečnost, že jde o arabskou stanici, která vysílá pořady v angličtině ale jsou doplněny arabské titulky "in vision", které mohou některým náročným divákům vadit.

One TV vysílá v analogovém přenosu na satelitu Arabsat 2C (pozice 26 stupňů východně). Na kmitočtu 3,884 GHz, polarizace vertikální, zvuk je na podnosné 6,60 MHz. Zájemce v tomto případě potřebuje speciální zařízení pro příjem programů z C pásma - konvertor a analogový satelitní receiver, který "umí" C pásmo. Parabola o velkých rozměrech není potřeba - signál z družice Arabsat 2C je velmi silný a pro příjem postačí parabola skutečně malých rozměrů - 120 cm (i méně).

One TV je přenášen i v digitálním přenosu. Je tak realizováno přes sousední satelit Arabsat 2D, který je na pozici 25,8 stupňů východně. Program najdeme na kmitočtu 11,662 GHz, polarizace vertikální, SR 27500, FEC 3/4. Identifikátory kanálu: SID 23, video PID 2360, audio PID 2320. Na mnoha místech střední Evropy může být velký problém přijímat tento satelit, neboť má velmi specifický diagram, kterým pokrývá především jihovýchodní Evropu a proto příjmové podmínky např. v Bratislavě a v Chebu mohou být značně odlišné.

Nejlepším řešením příjmu One TV jsou již v úvodu zmíněné egyptské satelity Nilesat na pozici 7°W, kde program vysílá v rámci paketu Samacom na kmitočtu 11,785 GHz, polarizace vertikální, SR 27500, FEC 3/4. Parametry kanálu: SID 1802, video PID 1005, audio PID 1006. Pro příjem programu postačí parabola od průměru 100 cm.



ZÁVĚR
Diváci, kteří hledají anglickojazyčné kanály si mohou naladit relativně dobře dostupný nekódovaný arabský kanál One TV s nejlepšími pořady amerických a britských producentů. Při této příležitosti musím upozornit, že vedle One TV vysílá přes Arabsat 2D/3A (freq. 11,640 GHz, pol. H a 11,785 GHz, pol. V) a Nilesat 101/102 (kmitočet 11,900 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4) volně arabský kanál MBC2, který přináší obdobný komerční program v anglickém jazyce s arabskými titulky.

Pokrytí signálem satelity

* Arabsat 2C - 26,0 st. západně
* Arabsat 2D - 25,8 st. západně
* Nilesat 101/102 - 7,0 st. západně

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články