Quantcast

Novinka v paketu Czech Link

| Tisk

V tuzemském digitálním paketu Czech Link došlo k velmi příjemné změně. Česká komerční televize Prima zahájila další kroky k vysílání ve stereu.

Jak jsme již uvedli minule, TV Prima má zahájit vysílání ve stereu. Pokud půjde vše podle plánů, vysílání může být zahájeno už do konce tohoto roku.

V paketu Czech Link se u programu TV Prima objevila další zvuková podnosná. Na jedné dosud používané zvukové podnosné nyní vysílá TV Prima zvukový doprovod v obou kanálech, na druhé, nové podnosné, je zvuk vysílán pouze v levém kanálu. Tento stav lze přirovnat k vysílání veřejnoprávní České televize, která první podnosnou využívá pro mono/stereo/duo a druhou pro šíření mono signálu (ten slouží jako přenosová trasa pro některé terestrické vysílače, které doposud neumožňují šíření stereo signálu).


Lze tedy předpokládat, že vysílání signálu mono/stereo a duo i u TV Prima bude technicky probíhat na stejném principu jako u ČT.

Připomeňme, že TV Prima spolu s ČT a rozhlasovými programy veřejnoprávního rozhlasu a Rádia Proglas využívají transpondérovou kapacitu na novém satelitu EuroBird 1 (satelitní pozice 28.5°E) na kmit. 12,608 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4. Signál TV Primaa částečně i ČT1 a 2 jsou zabezpečeny proti neautorizovanému příjmu systémem CryptoWorks.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články