Quantcast

Dokumentární TV stanice na satelitech

| Tisk

V poslední době se satelitní příjem stává již běžnou součástí našeho života. Donedávna 'kralovaly' v našich příbytcích analogové soupravy, které jsou dnes již většinou vyměňovány za digitální. Stručně řečeno: digitál - více programů - více zábavy. Tak asi můžeme zhodnotit pohled na počet vysílaných televizních a rozhlasových programů v této technologii na nejsledovanějších satelitech Astra a Hot Bird.

Poměrně překvapivé je zjištění, že čeští a slovenští diváci vedle sportů, filmů a hudby vyhledávají ve velké míře i dokumentární stanice na satelitech. Máme nějakou možnost jejich příjmu? Ano, těch možností je více. V krátkosti si je představíme.

PAKET UPC DIRECT
Zřejmě nejdostupnější je paket UPC Direct, který obsahuje několik velmi kvalitních celosvětově úspěšných programů a nabízí je s českým nebo slovenským překladem.Animal Planet

* DISCOVERY
Americký provozovatel dokumentárních TV stanic Discovery nabízí českým a slovenským divákům hned 2 programy - Discovery Channel Central Europe a Discovery Animal Planet Central Europe. Discovery Ch. přináší po celých 24 hodiny denně sérii vědecko-populárních materiálů a naučnou zábavu (objevy, věda a technologie, příroda a dějiny).
Sesterskou TV stanicí Discovery je Animal Planet. Po celých 24 hodiny denně nabízí Animal Planet skvělou podívanou o záchraně zvířat, o způsobu pečování o ně...

* NATIONAL GEOGRAPHIC TELEVISION
Dalším programem v nabídce UPC Direct je National Geographic Television (NGTV) a svým způsobem úzce navazuje na již zmiňovanou stanici Animal Planet, neboť NGTV nabízí přináší širokou volbu programů od přírodovědných a pulárně vědeckých přes reportáže ze zajímavých míst a tam žijících národech až po dobrudružství a reportáže z výprav objevitelů.Stanice vysílá zvukový doprovod v angličtině, polštině a maďarštině. Pro české a slovenské diváky vysílá NGTV u vybraných TV programů tzv. skryté titulky - ty jsou vysílány na TXT stránce 350.

* REALITY TV
Reality TV je zřejmě stále jedinou televizní stanicí, kde byl využit nápad na propojení událostí ze skutečného života s dokumentárními filmy dobré kvality. Reality dává pohled na přirozené jevy bez cenzury a dává tak divákovi pohled až na hranici extrému.

* SPEKTRUM TV
Stanice Spektrum TV není u českých a slovenských diváků žádným nováčkem. Spektrum TV - to je nový název pro populární MAX1. Spectrum je televizní kanál, jehož programovou náplň tvoří výhradně dokumentární filmy a pořady (cestopisy, příroda, historie, věda a technika, hobby, …). Spectrum uvádí to nejlepší ze světové dokumentární tvorby, a to v českém jazyce.

To je z nabídky dkoumentárních TV programů v českém a slovenském jazyce (zatím) všechno. Na satelitech se vysílá i několik dalších velmi zdařilých TV programů s dokumentárními pořady. Zmiňme se ještě krátce o některých z nich.

DISCOVERY CHANNEL
Společnost Discovery neprovozuje pouze stanice Discovery Channel a Animal Planet. Díky digitální komprimované televizi nabízí i několik dalších speciálních úzce tématických dokumentárních kanálů - Discovery Sci-Trek, Discovery Civilisation a Discovery Adventure. Ty jsou vysílány v některých paketech (Polsat2 Cyfrowy, Cyfra+, Sky Digital). Bohužel, zatím nejsou žádné informace o případném uvedení těchto programů do nabídky UPC Direct i pro české a slovenské diváky.Planéte

PLANÉTE 1/2
Planéte je dokumentární TV stanice, která je vysílána ve významných evropských paketech (CSN France, Premiere Wordl a další). Programy přináší zajímavé dokumenty mj. o životě lidí na Zemi. Několikrát zde byly již vysílány i dokumenty o České a Slovenské republice.



ZDF.DOKU
Volně vysílaný program ZDF.DOKU bude od ledna 2002 vysílán pod názvem ZDF DOKUKANAL. Vzhledem k bohatému archívu německé veřejnoprávní televize umožňuje divákům přinášet v rámci 'ohlédnutí' i dokumenty, které jsou staré již několik (desítek) let a které doposud mají svoji velkou hodnotu.

EINSTEIN CHANNEL
Einstein Channel je vysílán volně v paketu Sky Digital, kódovaně v paketu MediaVision. Einstein Ch. lze zhruba přirovnat ke kódovaným programům Discovery.

Dnes jsme záměrně vynechali kmitočty a parametry zde popisovaných programů. Ty můžete nalézt na stránkách Parabola.cz v sekcích Přehledy a Pay-tv.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články