Quantcast

Přenosové kanály na satelitech II

| Tisk

Přenosové kanály na satelitech II

Tématu přenosových kanálů na satelitech jsme se již na stránkách Parabola.cz jednou věnovali. Na přání čtenářů se k tomuto tématu opět vracíme.

Přenosové kanály můžeme rozdělit do tří pomyslných skupin:

I. stálé přenosové kanály
Do této skupiny můžeme zařadit většinu vysílaných SCPC kanálů např. na satelitu EuroBird. Na tomto satelitu jsou vysílány převážně italské SCPC kanály. Ty jsou vysílány z jednotlivých studií přímo na satelit. Tyto vysílané signály jsou dále zpracovávány většinou dalšími vysílacími společnostmi a dál šířeny prostřednictvím digitálních multiplexů (v případě zmíněných programů slouží jako přenosová trasa pro satelit Hot Bird). Tyto přenosové kanály jsou v provozu 24 hodiny denně.

II. pravidelné přenosové kanály
Pravidelné přenosové kanály (programy) jsou takové, které vysílají (zpravodajské) šoty či nějaký pořad pravidelně. Mezi takové jistě patří ruská RTR o které se ještě v tomto článku zmíníme.

III. nepravidelné (náhodné) přenosové kanály
Signály, které nemají stálý vysílací čas. Typickým příkladem může být zpravodajská CNN, ta vysílá pochopitelně šoty na přenosovém kanálu jen v okamžiku, kdy chce aktuálně informovat.

Stručně jsme vysvětlili pojmy a teď k samotným přenosovým kanálům. Většina patří do II. a některé III. skupiny.

NHL
Vyhledávané přenosy z kanadsko-americké NHL jsou vysílány v ČR opět volně prostřednictvím stanice TV3 na terestrických vysílačích v Hradci Králové a Praze. Na satelitu TV3 NHL nevysílá. Dalo by se říci, že NHL nemáme šanci volně na satelitech přijímat. TV Galaxie, která v minulosti na satelitech přenosy z NHL vysílala, musela tyto pořady kódovat, neboť majitel vysílacích práv patrně neposkytuje práva k volnému šíření pořadu na satelitu. Pokud nejsme v dosahu uvedených vysílačů, není však ještě nic ztraceno. Stačí mít digitální reciever a parabolickou anténu o průměru od 90 cm a pak je možné v určitých případech sledovat velmi kvalitní sportovní přenosy zdarma.
Přenosy z NHL jsou nejčastěji vysílány volně na satelitu NSS K (pozice 21,5W) na kmitočtu 11,591 GHz (polarizace vertikální, paket Globecast N.Y., SR 20145, FEC 3/4). Přijímač nám při zadání těchto parametrů najde tři TV signály. Na některém z nich jsou často volně vysílány přenosy z NHL. Pokud budeme tyto 3 kanály sledovat pravidelně, můžeme zde sporadicky spatřit i magazín NHL POWER WEEK. Ve zmíněném paketu jsou vysílány občas i další sportovní přenosy. Ke příjmu paketu Globecast N.Y. je zapotřebí parabolická anténa o průměru 90 cm.

NBA
V posledních týdnech bylo zpozorováno i volné vysílání NBA. To bylo zachyceno na satelitu Eutelsat W2 (pozice 16E), kmitočet 11,190 GHz (polarizace horizontální, SR 5632, FEC 3/4). Přes týden jsou zde vysílány prřenosy CBS N.Y.

RUSKÁ TELEVIZE RTR
V poslední době můžeme bez problémů přijímat volně i zpravodajství ruské státní televize RTR. Zpravodajství okolo 12. a 18. hodiny je vysíláno na satelitu NSS K (pozice 21.5W), kmitočet 11,498 GHz (polarizace horizontální, SR 5632, FEC 3/4). K příjmu je zapotřebí opět parabolická anténa o průměru cca 90cm.

ČÍNSKÁ TELEVIZE PCNE
Čínská televize PCNE vysílá přes den blok pořadů pro SKY DIGITAL na satelitu Eutelsat W1 (pozice 10E), na kmitočtu 11,134 GHz (polarizace horizontální, SR 5632, FEC 3/4). Vysílané pořady PCNE jsou v paketu SKY DIGITAL vysílány na satelitu Astra (28.2E) na kmitočtu 11,758 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 2/3 od 19.hodiny.



ZPRAVODAJSKÁ CNN
Šoty pro CNN jsou vysílány mj. přes satelit NSS K (pozice 21.5W), kmitočet 11,564 GHz (polarizace vertikální, SR 6111, FEC 3/4).

Přenosových kanálů na satelitech je velké množství. Zájemcům o tuto problematiku doporučujeme navštívit např. stránky http://planeta.clix.pt/feedlandia/feedl.html .

Parabola.cz
17.01.2002


Doporučené odkazy:
http://planeta.clix.pt/feedlandia/feedl.html





Reklama




Vybrané články