Quantcast

Německé stanice ARD a ZDF plánují spustit HDTV do roku 2012

| Tisk

logoNěmecké veřejnoprávní televizní kanály ARD a ZDF přijaly dlouhodobé plány, které obsahují také vysílání ve vysokém rozlišení v rámci systému DVB-T (digitální pozemní televize). Informuje o tom nejnovější vydání časopisu Audiovision, který se odvolává na informace ARD. Podle veřejnoprávní televize je reálné HD vysílání nejdříve mezi lety 2010 a 2012.

Pro vysílání se počítá s využitím kompresní normy MPEG-4/H.264, které bude pro vysoké rozlišení postačovat kapacita 8 MBit/s. Je to značná úspora oproti formátu MPEG-2, který požaduje 12 MBit/s pro vysílání ve stejné technické kvalitě.

Podle magazínu jsou ve hře dva scénáře. První varianta počítá s odpojením programu 3Sat v DVB-T a současně ukončení vysílání jednoho nebo dvou regionálních programů. Podle druhé verze dojde k nové frekvenční koordinaci v Evropě. Tato varianta se jeví jako nejlepší. Nemuselo by dojít o odpojení žádného stávajícího programu v DVB-T.



Pro příjem HD vysílání ARD a ZDF bude divák potřebovat nový HD set top box, který bude podporovat nejen vysílání ve vysokém rozlišení ale také příjem dosavadních kanálů v MPEG-2/SDTV. Kompresní formát MPEG-4/H.264 se stává stále populárnějším. Rozhodlo se pro něj např. Francie. V České republice zvažuje vysílání v této kompresi Český Telecom, provozovatel kmitočtové sítě C. S MPEG-4 chce experimentovat také firma Czech Digital Group.

MPEG-4/H.264 má před sebou slibnou budoucnost. Japonský telekomunikační opetátor NTT v minulém roce předvedl HD vysílání 1080p/24fps, které se přenášelo přes DSL rychlostí 1,8 Mbit/s. Takové výsledky není možné dosáhnout při reálném kódování. Deset minut filmového materiálu se komprimuje okolo 1600 hodin (tj. přes 66 dnů).

redakce





Reklama




Vybrané články