Quantcast

V dubnu odstartuje nekódovaný HDTV kanál Anixe HD

| Tisk

<a href=HDTV">Počet kanálů ve vysokém rozlišení se na německém trhu brzy zvýší. Po zahájení nekódovaného vysílání stanic Sat.1 HD a Pro Sieben HD, placených kanálů Premiere HD Film, Premiere HD Sport a Premiere HD Thema se ddiváci již poměrně brzy dočkají dalšího HDTV kanálu.

Na 1.duben 2006 je naplánován start kanálu ve vysokém rozlišení Anixe HD. Za projektem stanice stojí společnost Anixe TV GmbH, která již zajišťuje technické zázemí pro televizní stanice lastminute.tv a musikpark.tv. Anixe HD bude vysílat nekódovaně přes evropský satelitní systém Astra 19,2°E, distribuční trasa bude na družici Astra 3A/1D, tj. na pozici 23,5°E, kde vysílají domácí platformy Czech Link a Slovak Link a dále jsou tu distribuční trasy Top TV a TV Óčka.

Diváci Anixe HD se mohou těšit především na filmy, hudbu a zábavu. Každý den ve 20:15 hodin slibuje provozovatel odvysílat atraktivní filmové tituly z posledních tří let. Provoz stanice Anixe HD bude zafinancován z reklamy.



Zatím ale není jasné v jakém standardu a kompresi bude vysílat Anixe HD. V úvahu přicházejí DVB-S/MPEG-2, DVB-S/MPEG-4 a DVB-S2/MPEG-4. V případě vysílání v DVB-S2/MPEG-4 může být poměrně velký problém se samotným příjmem stanice. Na trhu (zatím) není dostatek přístrojů, které by normu DVB-S2/MPEG-4 podporovaly. Vzledem k tomu, že stanice startuje až 1.4. je možné, že situace na trhu se v následujících týdnech a měsících změní k lepšímu.

Stávající německé kanály Sat.1 HD a Pro Sieben HD (Astra 19,2°E, freq. 12,441 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 9/10) a trojice kanálů Premiere HD (Astra 19,2°E, freq. 11,914 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 9/10) vysílají v normě DVB-S2 s kompresí MPEG-4.

redakce





Reklama




Vybrané články