Quantcast

Česká televize podepsala kontrakt s Digi TV

| Tisk

logo Česká televize (ČT) dnes podepsala kontrakt se zástupci satelitní placené televize Digi TV. Serveru parabola.cz tuto informaci potvrdil Martin Krafl, tiskový mluvčí ČT. Pro Digi TV tato událost znamená, že vysílání programů ČT 1, ČT 2, ČT 24 a ČT 4 Sport přechází z testovacího na oficiální vysílání. Pro ČT smlouva přináší rozšíření distribuce programů ČT. Zlepšení kvality příjmu pro řadu diváků, kteří nejsou v dosahu kvalitního analogového signálu ČT 1 a ČT 2 a rozšíření technické dostupnosti nových programů ČT 24 (zpravodajství) a ČT 4 Sport (sport) určené především pro potřeby podpory digitálního vysílání.

K plánovanému odkódování signálu ČT 24 v nové satelitní platformě došlo již minulý týden v úterý 26.10.2006. Díky tomu si může zpravodajský FTA kanál České televize naladit více diváků i po celé Evropě - stanice vysílá nyní volně přes 3 satelity (Astra 3A, Astra 1G a Intelsat 10-02). Volné vysílání ČT 24 je i ukázkou technické kvality, kterou platforma svým abonentům nabízí. Datový tok videa zpravodajského okruhu se pohybuje v rozsahu cca 2 až 4 MBit/s při rozlišení 720x576. Zvuk se vysílá v kvalitě 128 kbit/s.

Digi TV používá na satelitu Intelsat 10-02 (1°W) celkem 8 transpondérů. Všechny využívají vysílací svazek SPOT3, který pokrývá signálem celou Evropu (hlavní zóna pokrytí je nasměrována na Itálii). Signál je ale možné přijímat i v severní Africe (Alžírko, Tunis, Libye a částečně Maroko).



Příjem volného vysílání ČT 24 je zatím komplikovaný na slovenských set top boxech Digi TV. Signál ČT 24 obsahuje informaci o kódování. Na slovenských receiverech je možné ČT 24 přijímat ale se zobrazenou hláškou, že nemají oprávnění přijímat tento program. Problém vyřeší jen vypnutí příznaku kódování u volně vysílaného programu.

ČT 24 vysílá volně na satelitu Intelsat 10-02 (1°W), na kmitočtu 12,687 GHz, polarizace vertikální, SR 27500, FEC 3/4, SID 2920, VPID 623, APID 856. Na tomto transpondéru se vysílají i další programy v češtině a slovenštině - vedle programů ČT i Prima TV, TV Nova, STV 1 (Jednotka), STV 2 (Dvojka) a Sport 1 CZ.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články