Quantcast

Budoucí regulační rámec evropských elektronických komunikací

| Tisk

Členka Evropské komise pro informační společnost a media Viviane Reding vystoupila 1. června na mezinárodní konferenci v Aténách s projevem, v němž rozebrala některé aspekty dalšího vývoje regulace evropských elektronických komunikací.

Tento projev je podle názoru České asociace kompetitivních komunikací (ČAKK) důležitým signálem pro operátory sítí a služeb elektronických komunikací v Evropě.

Z vystoupení Viviane Reding totiž vyplývá, že až teprve na konci října zveřejní konkrétní legislativní návrhy na úpravu či změny platné právní úpravy elektronických komunikací, které budou závazné i pro Českou republiku,“ říká prezident ČAKK Zdeněk Vaníček a dodává, že celý proces novelizace evropského předpisového rámce se tak povážlivě opožďuje.

Podle Viviane Reding je nyní Komise v závěrečné fázi přípravy návrhu nového regulačního rámce, který bude evropské elektronické komunikace ovlivňovat až do roku 2015.

Rámec má zajistit další posílení hospodářské soutěže, zejména v sektoru širokopásmových služeb, a dokončit zformování jednotného telekomunikačního trhu v Evropském společenství.

Podle představ Komise k tomu ale mají napomoci některé závažné institucionální změny, jako je vznik jednotného evropského regulátora elektronických komunikací a další regulatorní zásahy do již probíhající a dostatečně prověřené hospodářské soutěže, například v sektoru služeb prostřednictvím mobilních komunikačních sítí.



ČAKK se domnívá, že nejlepší cestou k efektivní hospodářské soutěži na trzích sítí a služeb elektronických komunikací je postupné odbourávání dosud nadměrné regulace a podnikání bez zbytečných zásahů státu všude tam, kde jednotlivé trhy dostatečně prokázaly, že jsou konkurenčními. Regulace ex ante by měla postupně přecházet do polohy ochrany hospodářské soutěže ex post a vrcholné orgány EU by neměly do tohoto procesu vnášet politická hlediska, která bývají odtržena od reality tržního a technologického rozvoje,“ říká prezident ČAKK.

Zdeněk Vaníček
prezident České asociace kompetitivních komunikací





Reklama




Vybrané články