Quantcast

Digitální kabelová televize UPC: kde je pravda

| Tisk

logo Článek „Mnohým klientům kabelové UPC Direct se digitalizace zbytečně prodraží“ (Právo 22.8.) konstatuje, že v rámci služby digitální kabelové televize UPC Direct sice dostane zákazník zdarma set top box včetně přístupové karty k prvnímu TV přijímači ale za set top boxy k druhým a třetím TV přijímačům už musí platit měsíční pronájem 200 Kč/kus. Až potud správně (pomineme-li fakt, že UPC Direct je digitální satelitní televize velmi odlišná od digitální kabelové televize o níž se v článku dále mluví). Z výše popsané skutečnosti pak Právo vyvozuje, že za drahé peníze UPC pronajímá zákazníkům běžné set top boxy pro terestrické vysílání, které stojí cca 2000 korun a předražuje je. Krátce řečeno, fFirma je nenasytná a chce vydělat stamilióny. Navíc má mluvčího, který není schopen tuto záležitost vysvětlit. Rád se tedy o to pokusím ještě jednou. Rozumný, věřím, pochopí.

V ČR je okolo desítky poskytovatelů digitální kabelové nebo digitální IP televize. Nikdo z nich jednorázově neprodává a neprodá k jedné službě zákazníkovi druhý nebo třetí set top box s kartou. Naopak - většina z nich sice ráda nabídne témuž zákazníkovi tutéž službu pro další TV přijímač, ale vždy za plnou cenu a nikoliv až s 80 procentní slevou jako UPC.

Divák, který se u UPC rozhodne zakoupit digitální kabelovou službu dostane sice pouze jeden set top box pro jeden televizní přijímač (aktuálně až 63 TV programů) ale v druhém TV přijímači v bytě má jako pozornost z d a r m a mezi deseti až čtyřiceti TV programy, za něž se jinak platí. Chce-li mít i druhém TV přijímači 63 programů i ty má zdarma, platí pouze za nezbytné přijímací zařízení.

Set top box pro příjem digitálního televizního signálu je výrazně odlišný od terestrického set top boxu a to i cenově. Přijímač a karta musí být ze strany UPC zákazníkovi pronajaty proto, že služba předpokládá systémové zásahy v software přijímače, zejména aktualizaci a úpravy vnitřního software, změny programové nabídky, přidávání nebo změny v multiplexech digitálního kabelového vysílání, aktualizaci rodičovské kontroly a nahrávání dalších systémových informací. Jednorázový prodej by znamenal, že když bude v jeho vlastnictví, UPC nebude oprávněna do jeho software zasahovat a tedy ani umožnit např. sledování nových TV programů.



Tyto skutečnosti jsou známé doma i ve světě už řadu let, stejně jako je fakt, že každý, kdo bude chtít sledovat digitální terestrické vysílání na více TV přijímačích si bude muset pořídit zvláštní set top box pro každý přijímač nebo si koupit několik TV digitálních přijímačů, které mu samozřejmě nikdy nedešifrují zakódované placené kanály. Jsou to stejně známé skutečnosti, jako fakt, že pořídím-li telefon s číslem, nedostanu automaticky druhé číslo do dalšího pokoje, nebo budu-li si kupovat Právo, nedostanu další výtisky zdarma, se slevou nebo za symbolický jednorázový poplatek 12 korun. A tak bychom mohli pokračovat…

František Malina
tiskový mluvčí UPC





Reklama




Vybrané články