Quantcast

Sportovní HD kanál STV bude stát 250 miliónů ročně

| Tisk

logo Slovenská televize (STV) dnes oficiálně představila dlouho připravovaný projekt sportovního kanálu, který vzniká pod názvem STV3. Bude to vůbec první kanál STV určený pro potřeby rozvoje digitálního vysílání na Slovensku. Píše o tom server Mediálně.sk. Program se buide vysílat SD i v HD kvalitě.

V pořadí třetí program veřejnoprávní STV zahájí vysílání za necelý rok - v pátek 8. srpna 2008 u příležitosti zahájení letních olympijských her v čínském Pekingu, které se již nyní považuje za největší událost ve sportovní historii. STV3 vysílání odstartuje slavnostním ceremoniálem olympiády. Neoficiální (neveřejné) vysílání "do zdi" odstartuje v červenci 2008.

STV3 bude v HD

Sportovní kanál STV se bude vysílat i ve vysokém rozlišení (HDTV) a patrně to bude první sportovní HD kanál na Slovensku a zřejmě druhá HD stanice, která vzniká u našich východních sousedů. Jako první HD televize odstartuje v září Nonstop Kino HD. Program bude šířen operátory IPTV platforem a kabelových sítí (UPC).

Co STV3 nabídne

Prvním významným programovým prvkem STV3 bude letní olympiáda (LOH). Ta se bude vyrábět přímo v HD kvalitě.

O Olympiádu z Pekingu diváci (především) analogových distribucí bez STV3 nepřijdou. LOH se bude vysílat na stávajícím programu STV2 v rozsahu 10 až 12 hodin denně. Vysílat se bude v obrazovém formátu 4:3. STV3 bude vysílat po dobu konání LOH non-stop 24 hodiny denně. Vedle alternativních přenosů k STV2 přinese analytické příspěvky, diskuse a olympijské studio přímo z Pekingu.

Po skončení LOH se chce STV soustředit na slovenské a zahraniční sportovní přenosy. Domácí sport by měl ve vysílání převažovat. Vedle komerčně atraktivního fotbalu, hokeje a tenisu chce přinést i nízkorozpočtové záznamy z lokálních utkání a prostor dostanou i disciplíny, které zastřešuje Slovenský olympijský výbor.

Od roku 2009 se budou sportovní přenosy postupně stěhovat na kanál STV3. Jen letos a příští rok věnuje Dvojka 900 hodin sportu. V roce 2009 to bude jen 600 hodin, o rok později polovinu času a v roce 2011 už jen 250 hodin sportovního programu ročně. STV2 bude s přechodem na digitální vysílání vyprofilována jako kanál pro náročnějšího a menšinového diváka.

STV3 bude vysílat 16 až 18 hodin programu denně.



Kde bude STV3 vysílat

Signál STV3 bude šířen prostřednictvím kabelových sítí, satelitu, MMDS a IPTV platforem. Do své nabídky kanál STV3 zřejmě zařadí provozovatel platformy SkyLink, kde se vysílají i oba stávající programy. Další distribuce je otázkou jednání s provozovateli.

Náklady

Start sportovního kanálu si vyžádá investici ve výši 250 až 300 miliónů slovenských korun, které může televize získat lepším výběrem koncesionářských poplatků. Během podzimu začne televize hledat nové moderátory, komentátory a redaktory.

Další informace
* STV 3 bude stáť štvrť miliardy ročne, peniaze ešte nie sú
* Rok pred štartom STV3

redakce





Reklama




Vybrané články